192 Radio player
192 Radio player

NIEUWS

Marathon-uitzending Top 50 van Radio 227 van Kees Brinkerink met Look Boden: dinsdag 4 juni 20-24 u

Het begon allemaal met het vinden van een single. Anita / ‘t Sprookje is voorbij van Vic Valence. Nee, eigenlijk eerder. Het begon toen ik erachter kwam dat die artiest zo heette.

Ik kreeg enkele jaren geleden van Alan Field, de “conservator” van de Radio London fab 40, scans toegestuurd die afkomstig waren van iemand die vroeger een tijd lang die fab 40 al luisterend had bijgehouden en genoteerd. Die persoon had op 4 juni 1967 óók, net als ik, de allereerste fab 50 van Radio 227 genoteerd. (Hoe hij dat deed is een raadsel, want beide werden vrijwel gelijktijdig uitgezonden). Alleen had ik bij no. 49 wel de titels van beide kanten, maar niet de naam van de artiest genoteerd. Die kon ik, ondanks dat ik nog weet dat die single op 227 nog wel vaker werd gedraaid, niet verstaan, blijkbaar. Maar in die gescande aantekeningen stond iets van: Vic Valenz. Bleek via internet Vic Valence te moeten zijn. Het was ook nog een heel vreemde eend in de bijt: genre Nederlandstalig levenslied van een Waalse zanger op een single die nooit in Nederland was uitgebracht, in een top 50 die vrijwel geheel gericht was op de hippe jeugd. Alleen maar weten hoe die zanger heette was niet genoeg, nu moest ik de muziek nog hebben. Want dan was die top 50 compleet, de rest had ik wel. Dus vroeg ik op beurzen e.d. steeds aan Belgische verkopers of ze Vic Valence kenden en of ze aan dat plaatje konden komen. Geen resultaat. Ik vond wel twee andere singles van hem, toch maar gekocht, alsof ik er dan dichter bij kwam. Uiteindelijk, op 8 april 2017, vond ik in de Jaarbeurs te Utrecht tot mijn grote verrassing de gezochte single, ergens midden in een heel grote doos. Er zat zelfs een ietwat verkreukelde fotohoes bij. Lekker gevoel dat die top 50 nu compleet was.

Zo’n anderhalf jaar geleden raakte ik door toeval in contact met Look Boden, in 1966/67 naast Lex Harding zo’n beetje de belangrijkste dj bij Radio Dolfijn, dat met een ander format op een gegeven moment doorging als Radio 227. We wisselden wat informatie en opnames uit en gaandeweg kreeg ik het idee om de eerste top 50 van radio 227 een keer in een programma onder te brengen. Ik vroeg Look of hij zin had om daarbij te zijn en die had hij.

Het resultaat: een marathon-uitzending van maar liefst 4 uur achter elkaar, precies 52 jaar (en een paar uur) na de oorspronkelijke uitzending, dus a.s. dinsdag 4 juni, van 20.00 tot 24.00 uur. Veel muziek, maar ook veel informatie en verhalen van Look, en ook nog originele 227-jingles en tunes. Opgenomen in het Veronica Museum in Nijkerk, waar we een prachtige middag hadden, met als één van de hoogtepunten een dansje door een bezoekende vader met zijn dochter, tijdens de klanken van één van de gedraaide nummers. Veel luisterplezier!

Productie en presentatie: Kees Brinkerink

Gastpresentatie: Look Boden

Techniek: Rob Schel

Eerdere nieuwsberichten: