NUGGETS – zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie, vrij 2 december 22-23 u + ma 5 december 22-23 u (hh)

Amen Corner – High In The Sky (1968)
The Doobie Brothers – Natural Thing (1973)
The Locomotive – Mr. Armageddan (1969)
Emmylou Harris – For No One (1975)
The Sir Men – You’re Never Gonna Find Another Love (1969)
Saga – Don’t Be Late (1980)
The Animals – Good Times (1967)
Sense Of Humor – Secret Thought (1970)
Ria Valk – Hou Je Echt Nog Van Mij, Rockin’ Billy (1961)
J.J. Cale – Call Me The Breeze (1971)
The Web – Monday To Friday (1969)
Tollhouse – Good-Bye (1978)
Edwin Astley – The Saint (1962)
Gladys Knight & The Pips – You Need Love Like I Do (Don’t You) (1970)
Professor Longhair – Go To The Mardi Gras (1959)
Rodriguez – Like Janis (1970)

Professor Longhair – Go To The Mardi Gras:

Professor Longhair (Henry Roland Byrd) is een icoon in New Orleans en een pionier van de R&B muziek daar. Zijn muziek kenmerkt zich door een heerlijk tropisch tintje met Latijns-getint rumba-rockend pianospel, terwijl zijn vocalen worden omschreven als kwakend en jodelend. Al met al maakt dit zijn muziek uniek en bijzonder en niet altijd geschikt om miljoenen platen van te verkopen. Door gebrek aan commercieel succes moest hij zelfs tijdelijk schoonmaker in een platenzaak worden. In 1980 overleed hij in zijn slaap.

Go To The Mardi Grass is een carnavalsnummer in New Orleans. Oorspronkelijk in 1949 opgenomen is de tien jaar oudere versie vlotter en met een piepjonge Mac Rebbenack (Dr. John) op de gitaar.

Rodriguez – Like Janis:

Sixto Rodriguez maakt begin jaren zeventig twee elpees, maar zijn carrière komt niet goed van de grond. In zijn moederland, de V.S., is hij bijna onzichtbaar tussen de andere singer-songwriters, maar in Zuid Afrika is hij enorm populair. Dit fenomeen ontstaat omdat de regering de plaat verbiedt, want er zouden anti-politieke teksten op staan. Establishment Blues zou zelfs een soort anthem worden. Tsja, wanneer iets verboden is is het des te gewilder en dus werden er  vele honderdduizenden albums (stiekem) verkocht.

30 jaar later gaat een Zuid-Afrikaanse journalist op zoek naar Rodriguez die in Zuid Afrika nog steeds mateloos populair is. In de veronderstelling dat Rodriguez overleden is ontmoet hij tot zijn stomme verbazing de bouwvakker Rodriguez. Het zou nog tot 1998 duren voordat men ervan overtuigd was dat hij daadwerkelijk nog leefde. Het leek alsof Elvis uit de dood was opgestaan en snel werden er concerten geregeld. Binnen een mum van tijd uitverkocht. De zoektocht is in 2012 verfilmd: Searching For Sugar Man; zijn bekendste single. Overigens zijn beide albums het beluisteren meer dan waard.