NUGGETS – zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie, vrij 28 oktober 22-23 u + ma 31 oktober 22-23 u (hh)

Zoot Money’s Big Roll Band – Big Time Operator (1966)
Looking Glass – Jimmy Loves Mary Anne (1973)
Shirley Bassey – This Is My Life (1968)
Eddie Hinton – Cover Me (1972)
Bobby Pickett – Monster Mash (1962)
Charlie Dore – Pilot Of The Airwaves (1979)
Love – My Flash On You (1966)
Cold Chisel – You Got Nothing I Want (1981)
Sandy Posey – Sunglasses (1967)
Jackson Browne – Rosie (1977)
Mahna MacKay – Mah-na Mah-na (1969)
John & Beverley Martyn – Primrose Hill (1970)
Lysett – It’s The Little Things (1966)
The Black Dynamites – Ready To Rock (1959)
Chicago – Jenny (1973)
Buddy Guy – When My Left Eye Jumps (1967)
The Lovelets – Slow Love (1972)
Wim Sonneveld – Op De Step (1968)

Mahna MacKay – Mah-na Mah-na:

Is het een leuk liedje met een slechte ‘tekst’ of is het gewoon briljant, omdat het dagenlang gebruik maakt van een deel van je hersenen? Te pas en te onpas moet je spontaan neuriën tot groot ongenoegen van de omstanders, die daarna ook met dit virus besmet raken.

Maar laten we het lied eens onder de loep nemen. In 1968 geschreven door de Italiaanse componist Piero Umiliani voor een Zweedse film met de titel Sweden: Heaven And Hell. Het was een documentaire over de (sexuele) gewoonten van Scandinaviërs, waarbij het Amerikaanse gesproken intro Zweden als Sodom en Gomorra neerzet. Tijdens Mah Nà Mah Nà loopt een groepje mooie vrouwen de sauna in om dan daar  – tegen alle gebruiken in – met een handdoek voor de edele delen te zitten. In de scene die daarop volgt lopen de dames de sauna uit en gaan (naakt) de sneeuw in om daarna zich daarna in het ijskoude water onder te dompelen. Natuurlijk kunnen we van deze natuurfilm genieten, maar het is niet goed duidelijk waarom Mah Nà Mah Nà hierbij gekozen is. Wel kunnen we nu de uitvoering door de harige Muppets een beter plekje geven.

Jackson Browne – Rosie:

Eind 1975 trouwde Jackson Browne om een paar maanden later weduwnaar te worden, omdat zijn vrouw zelfmoord pleegde (overdosis slaappillen). Hij bleef achter met hun driejarige zoontje. De meeste mensen zouden hun carrière even op een laag pitje zetten, maar Browne deed het tegenovergestelde. En juist tijdens het optreden en rondreizen met de strakke structuur van planning en organisatie vond hij rust en tijd om de ervaringen te verwerken. Bovendien werden de optredens op band opgenomen en dan resulteerde in zijn meest toegankelijke en succesvolle album: Runnin’ On Empty, een verzameling van fantastische liedjes met onder andere The Load Out/Stay, Cocaine, The Road en Rosie.

Op het eerste gezicht gaat Rosie over een geluidstechnicus, die vlak voor een concert een aantrekkelijk meisje ontmoet. Hij geeft haar een toegangskaart en betaalt haar drankjes. Wellicht is ze zelfs de vrouw van zijn dromen, maar het lijkt er op dat het een lange en plezierige nacht gaat worden. Helaas valt de dame in kwestie voor de drummer van de band, en het is niet de eerste keer dat hij op deze manier een blauwtje loopt.

Maar wie is dan die vrouw, Rosie, waar hij zijn bed mee deelt? In 2003 zei Jackson Browne in een interview: The reference is particularly heavy-handed. We beginnen tussen de regels door te lezen….ouderwets handwerk, dus. De dame in kwestie, Rosie (Palms) is dus een idioom voor masturbatie. Maar goed dat de BBC in 1978 de referentie niet snapte, want dan was de kans groot geweest dat het lied uit het optreden geknipt was.