192 Radio player
192 Radio player
 • Chas & Dave – Ain’t No Pleasing You (1982)
 • DBM & T – Tonight Today (1969)
 • Con Funk Shun – Chase Me (1979)
 • Gerry & The Pacemakers – I’ll Be There (1965) COVER
 • Bloodrock – D.O.A. (1971)
 • The Hollies – King Midas In Reverse (1967)
 • Chi Coltrane – Who Ever Told You (1973)
 • Apple – Doctor Rock (1968)
 • Black Blood – A. I. E. (A Mwana) (1975)
 • The Frogs Ltd – Judgement (1968)
 • Buck Owens – Everything Reminds Me That You’re Gone (1971)
 • Johnny Cash – The Folk Singer (1968)
 • Marakesh – Sentimental Dream (1976)
 • Dean Parrish – I’m On My Way (1967)
 • Clodagh Rodgers – Jack In The Box (1971)
 • Drs. P – Sinterklaaslied (1977)

Chas & Dave – Ain’t No Pleasing You

Wat is rockney? Een samenvoeging van rock en cockney; het laatste is weer een mengelmoesje van barliedjes, boogie-woogie en rock & roll. De uitvinders zijn Chas (Hodges) & Dave (Peacock), die in Engeland met enige regelmaat hits scoorden met vreemde titels als Gertcha (bierlied), Rabbit (over een vrouw die kan stoppen met praten), Margate (dagje strand) en Snooker Loopy (yep…biljarten). Tussendoor hadden ze ook nog twee keer een hit met de voetballers van Tottenham Hotspurs; moet ik nog zeggen welk team ze steunen? De muziek is aanstekelijk en nodigt uit om mee te brullen (mits je het Cockney-dialect uit je strot kan krijgen). Zelfs heden ten dage zijn hun concerten uitverkocht (het publiek is 90 procent mannen), die compleet uit hun dak gaan, helemaal in de stijl van een avondje in de kroeg.

Hoe komt het dat ze al meer dan vijftig jaar optreden en succes hebben? Ze waren en zijn niet ‘cool’; verre van dat zelfs, maar deze gozers zijn helemaal zichzelf. Plezier is hun grootste drijfveer. In 1983 hadden ze zelfs een show bij ITV opgenomen in een kroeg waar onder andere Eric BurdonMike Berry en Eric Clapton voorbij kwamen. Wellicht omdat ze tijdloos zijn?

Chas startte in een instrumentaal bandje genaamd de Outlaws met gitarist Ritchie Blackmore en hadden in 1961 een tweetal bescheiden hitjes. Ze toerden door het land met als ‘supporting act’ een zeker bandje uit Liverpool, die in de daaropvolgende jaren enige bekendheid zou krijgen met liedjes als A Hard Day’s Night en Help. De Outlaws zijn ook als begeleidingsband op tournee geweest van Eric Clapton en Jerry Lee Lewis. Dave was een studio muzikant tot de heren in 1975 samen gingen.

In 1979 stonden de heren voor 200.000 mensen op Knebworth samen met Led Zeppelin, de New Barbarians (Ron Wood, Keith Richards & Ian McLagen), Todd RundgrenSouthside Johnny & Ashbury JukesMarshall Tucker Band en Fairport Convention. Hun grootste hit was Ain’t No Pleasing You. In Nederland een schamele 15de plek. In België was #9 het hoogst haalbare, maar in de U.K. en Ierland net niet de toppositie Een heerlijke opening van de drums gevolgd door het lekkere ritme van een vleugje rock & roll met strijkjes. In een heerlijk cockney-accent zingt Chas over een man die in zijn kuif geschoten is, omdat hij in de ogen van zijn vrouw niets goeds kan doen en besluit de kuierlatten te nemen.

The Hollies – King Midas In Reverse

Iedereen kent ze wel: van die mensen die alles dat ze aanraken in goud veranderen. Op school haalden ze zonder enige zichtbare inspanning de hoogste cijfers, wanneer ze gaan hobby-schilderen dan ontpoppen ze zich als een ware Hollandse Meester en op een bepaald punt moeten ze een keuze maken uit een profcarrière als voetballer of tennisser. Graham Nash is bijvoorbeeld zo’n figuur, hoewel zijn backhand niet optimaal is. Het is een beetje het verhaal van een dubbeltje dat een kwartje wordt. Opgegroeid in bittere armoede in Salford, zichzelf gitaar leren spelen en omdat ze goed The Coasters (Yakety yak) kunnen naspelen werden hij zijn bandmaatjes gekatapulteerd in de Britse Invasie. Het ging allemaal zo vanzelfsprekend zodat je er op een bepaald moment achter komt dat je lid bent van een succesvolle muziekgroep, namelijk The Hollies. Het nummer Bus Stop, het eerste échte succes, werd net als Look Through Any Window, nog geschreven door Graham Gouldman van 10cc, maar met Stop Stop Stop en Carrie Anne bewees Nash niet alleen een vaardig gitarist te zijn, maar ook over uitzonderlijke schrijverskwaliteiten te beschikken.

Deze kwaliteiten kwamen zelfs nog beter tot uiting na het gebruik van de nodige LSD, iets dat Nash had leren gebruiken met zijn soulmate: Mama Cass van The Mamas & The Papas. In die periode schreef hij bijvoorbeeld King Midas in Reverse. Een liedje over mensen die alles dat ze aanraken in stof veranderen. Het soort liedje dat op dat moment wel tot het oeuvre van The Hollies ging behoren,  maar toch eigenlijk ook wel weer geen typisch Holles-nummer was.

Hetzelfde had kunnen gebeuren met Marrakesh Expres en Teach Your Children, maar dat ging de andere bandleden een stap te ver. Aan de andere kant wilden waren de overige Hollies van zins een cover-album met liedjes van Bob Dylan op te nemen, wat Nash waarschijnlijk op zijn beurt als een muzikale ‘reverse’ beschouwde. Achteraf zou King Midas In Reverse het laatste nummer zijn dat Graham Nash voor The Hollies geschreven had. Gelukkig kwamen er andere gekende muzikanten op zijn pad. Na een jamsessie in de woonkamer van Joni Mitchell, de toenmalige vriendin van Nash, was de geboorte van Crosby, Stills & Nash een feit. De eerste single werd – het door The Hollies geweigerde – Marrakesh Express. Ook King Midas In Reverse bleek meer bij deze ‘superband’ te passen dan bij The Hollies. Het werd opgenomen in de setlist van de groep.

Vreemd genoeg bleken The Hollies na het vertrek van Nash in staat werk te schrijven dat het voorgaande mierzoete gedoe van de periode daarvoor overtrof. Zo verschenen Sorry, Suzanne, He Aint Heavy – He’s My Brother en hun beste werk: Long Cool Woman (In A Black Dress). Met Graham Nash en Allan Clarke had de band achteraf twee koning Midassen op een gedeelde troon. Achteraf heeft het vertrek van Nash de muziekwereld meer dan de som der individuele delen gebracht, dan wanneer hij was gebleven.

Voor vragen of opmerkingen over Nuggets staat twitter open: @trickydickradio
https://www.radiotrefpunt.nl/forums/topic/53702-tricky-dicky-presenteertnuggets