192 Radio player
192 Radio player

NUGGETS – zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie: POPMIX 4 & 5 – vrij 4 juni 22-23 u + di 8 juni 24-01 u (hh)

De komende zeven weken staat elke Nuggets in het teken van het weekblad Popmix uit 1970. Er worden liedjes gedraaid van de besproken artiesten en blikken terug op de (achtergrond) verhalen. 

Vanavond wordt de Popmix 4 en 5 gecombineerd, maar wel weer een bonte verzameling van liedjes. Meelezen kan, want ze zijn hier als pdf te downloaden (klik op afbeelding Pop Mix).

 • Fleetwood Mac – Stranger Blues (1970)
 • Rob Hoeke Rhythm & Blues Group – When People Talk (1966)
 • Jimi Hendrix – Message Of Love (1970)
 • Creedence Clearwater Revival – Bootleg (1970)
 • Earth & Fire – Atlantis (1973)
 • Machine – Lonesome Tree (1970)
 • Boots – In The Beginning (1968)
 • Plastic People – Dancing And Drinking (1970)
 • Ringo Starr – It Don’t Come Easy (1971)
 • José Feliciano – A Woman, A Lover, A Friend (1966)
 • The Tremeloes – May Morning (1970)
 • Bob Dylan – One More Cup Of Coffee (1976)
 • Casey & The Pressure Group – Soul Tango (1970)

Earth & Fire – Atlantis

Met dank aan superfan Christel van Capelleveen, die naar aanleiding van een auto-ongeluk en een hersenschudding in haar jeugd het onderstaande verhaal schreef. Na een kort verblijf in het ziekenhuis krijgt ze van de dochter van de oude man die op hun auto is gebotst een platenbon van ƒ 25. Enkele maanden daarvoor had ze Earth & Fire ontdekt en van haar zakgeld de elpees Reality Fills Fantasy en Greatest Hits gekocht. Ze wist dat er nog veel meer albums te koop waren, maar ze moest nog even doorsparen. Ze neusde in die maanden zo vaak in de bakken van de plaatselijke platenzaak dat ze alle titels uit haar hoofd kende. En die hoezen! Wat vond ze die mooi. Tegen inruil van de bon overhandigt de vrouw achter de kassa haar de plastic tas met de nieuwe aanwinst: Atlantis. Thuis haalt ze voorzichtig het zwarte vinyl uit de hoes en leg de A-kant op de platenspeler. Ik hoor het zangerige gitaarspel van Chris in ‘Prelude’, al snel gevolgd door de ingetogen zang van Jerney in Prologue (Don’t Know). En ze zingt een prachtige tekst.

Op Atlantis weet de band in elk liedje zo’n sfeer te creëren dat ze moeiteloos wordt meegesleurd in de poëtische teksten over het verzonken eilandenrijk en (hervonden). Na al die jaren is het afsluitende Love, Please Close The Door nog steeds een grote favoriet van haar. De mooie afwisseling van een klein gezongen liedje met de aanzwellende instrumenten zit in haar ziel. Wat ze toen niet kon bedenken is dat ze jaren later met de componisten van dat nummer, Chris en Gerard Koerts en Hans Ziech, in een klein plaatsje in Frankrijk op een terrasje een wijntje zou drinken.

Bob Dylan – One More Cup Of Coffee

De inspiratie voor het nummer kwam toen Dylan in 1975 de schilder David Oppenheim in Zuid-Frankrijk bezocht en met een groep zigeuners in aanraking kwam. Het lied betoont eer aan een vrouw die een rijke en machtige vader heeft. Los van het schitterende vioolspel is de samensmelting van de stemmen van Dylan en Emmylou Harris waanzinnig.

Het is terug te vinden op Desire (1976) en dit was het derde album (na Planet Waves en Blood On The Tracks) dat de hoogste positie in de Amerikaanse albumlijst wist te behalen. In mijn bescheiden mening staat er geen zwak nummer op en is het zoveel meer dan de blikvanger en openingsnummer Hurricane.

Voor vragen of opmerkingen over Nuggets staat twitter open: @trickydickradio
https://www.radiotrefpunt.nl/forums/topic/53702-tricky-dicky-presenteertnuggets