192 Radio player
192 Radio player

NUGGETS – zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie: POPMIX 8 – vrij 18 juni 22-23 u + di 22 juni 24-01 u (hh)

De Popmix 8 en de laatste van de reeks stond volledig in het teken van het Holland Pop Festival in Kralingen. Er traden zoveel artiesten op dat Nuggets vanavond en volgende week de uitzending mee zal vullen. Meelezen kan, want de speciale Popmix-editie over het Holland Pop Festival is hier als pdf te downloaden (klik op afbeelding Pop Mix).

Popmix 8 (part 1):

 • East Of Eden – Jig-A-Jig (1970)
 • Jefferson Airplane – Other Side Of This Life (1969)
 • Mungo Jerry – Baby Jump (1971)
 • Ekseption – De Fietser (1974)
 • Pentangle – Once I Had A Sweetheart (1969)
 • Supersister – She Was Naked (1970)
 • CCC Inc. – Little Maggie (1971)
 • Quintessence – Giants (1969)
 • Renaissance – Carpet Of The Sun (1973)
 • It’s A Beautiful Day – Girl With No Eyes (1969)
 • Dr. John – Mama Roux (1968)
 • The Dream – Rebellion (1969)
 • Soft Machine – Hazard Profile Pt. 1 (1975)

Voor vragen of opmerkingen over Nuggets staat twitter open: @trickydickradio
https://www.radiotrefpunt.nl/forums/topic/53702-tricky-dicky-presenteertnuggets

Supersister – She Was Naked

Enige gelijkenis met Frank Zappa en Soft Machine dringt zich automatisch op. Heerlijk experimenteel, maar de singles waren enig sinds meer mainstream. She Was Naked was hun eerste en grootste hitsingle die net de Top 10 niet wist te bereiken. Nederland had al kennisgenomen van de band (die ooit als Sweet O.K. Supersister in 1968 begon maar binnen een jaar de naam inkortte) met het album Present From Nancy en een optreden op Pinkpop. Ook in het buitenland waren ze zeer gecharmeerd van Supersister, want BBC-DJ John Peel bracht het album in Engeland op zijn eigen label uit.

Ook anno 2019 klinkt de muziek nog steeds fris en zelfs de altijd zelfkritische toetsenist Robert-Jan Stips kijkt met een tevreden gevoel terug. Muziek met een lange levensduur, die nog steeds intrigeert. In 1975 was de koek op, maar in 2000 zijn de heren nog een keertje samengekomen voor een reünieconcert. Inmiddels zijn behalve Vrolijk en Stips de anderen helaas overleden.

Soft Machine – Hazard Profile

(The) Soft Machine behoorde eind jaren zestig, begin zeventig tot de top in de progressieve rock. Begonnen als psychedelisch band met avant-gardejazz invloeden en daarmee één van de grondleggers van The Canterbury Sound, kreeg de jazz steeds meer de overhand om zo verder te evolueren tot pure jazzrock.

De oervader van het Canterburygeluid is de Australiër Daevid Allen. Doordat hij een kamer huurde in het huis van de ouders van Robert Wyatt kwamen die twee met elkaar in contact, waarop Wyatt achter de trommels kroop. In 1965 startten zij Mister Head, dat alras tot The Soft Machine werd omgedoopt, naar het boek van William Burroughs. Daarin ook Kevin Ayers en Mike Ratledge. Nadat Allen na een verblijf in Frankrijk Groot Brittannië niet meer in mocht vanwege zijn verlopen visum, nam het overgebleven trio het eerste album The Soft Machine op. Allen maakte zich in Parijs nuttig door Gong op te richten, het Frans-Britse hippie gezelschap dat eveneens tot de Canterbury Scene werd gerekend.

In 1975 komt hun achtste album uit: Bundles met daarop Hazard Profile, gecomponeerd door Karl Jenkins. Hij was in 1972 bij Soft Machine gekomen, maar was daarvoor een van de oprichters van Nucleus (1969). Dezelfde melodie is daar in 1970 al gebruikt voor Song For The Bearded Lady. Bedoelde hij dat met een gevaarlijk profiel?