192 Radio player
192 Radio player

NUGGETS – zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie, vrij 10 sept 22-23 u + ma 13 sept 22-23 u (hh)

 • Gino Vannelli – Appaloosa (1978)
 • The Tammys – Egyptian Shumba (1964)
 • Doug Sahm – Gene Thomas Medley: Sometimes/Cryin’ Inside (1976)
 • Peter Tetteroo – I Won’t Stand Between Them (1968)
 • Carole King – So Far Away (1971)
 • Keith Field – The Day That War Broke Out (1968)
 • Weed – Sweet Morning Light (1971)
 • The Herd – Beauty Queen (1969)
 • Stackridge – Fundamentally Yours (1974)
 • Janis Ian – Society’s Child (Baby I’ve Been Thinking) (1967)
 • Think Tank – What’s Life (1972)
 • Andy Kim – So Good Together (1969)
 • Aggregation – A Child Is Born (1973)
 • ABBA – Slipping Through My Fingers (1981)
 • Modulos – Todo Tiene Su Fin (1969)
 • Big Boy & The Bouncers – Bouncers Stomp (1970)

Gino Vannelli – Appaloosa

Zon, een drankje op een terrasje en van achter de zonnebril de flanerende voorbijgangers bekijken. Het heeft iets voyeuristisch, maar in de zomer is het de meest beoefende sport van beide sexen. Nu ben ik zelf een heel slecht beoordelaar van de aantrekkingskracht van mannen, maar ook ik moest – medio jaren zeventig – bekennen dat Gino Vannelli een mooie jongen was; een echte ‘hunk’. Deze Canadese Adonis met zijn borstbont en lange haren maakte niet alleen hele goede muziek, maar wist de harten van de dames (en ongetwijfeld enkele heren) sneller te laten kloppen. Wanneer je zijn naam liet vallen zag je aan de dromerige blik dat ze geen bezwaar zouden hebben een beschuitje met hem te eten. Jaloersmakend.

Geboren in Quebec (1952) wist hij een contract bij Herb Alpert’s A&M Records af te dwingen door net zo lang bij de uitgang te wachten tot hij een demo in zijn hand kon stoppen om een auditie af te dwingen; het begin van zijn imposante muzikale leven. Het eerste album (Crazy Life) leverde geen directe doorbraak, maar bracht hem wel waardering. Toen in 1974 de opnamen van de LP Powerful People niet naar zijn zin gingen, besloot hij even bij het zwembad te gaan liggen. Opeens hoort hij iemand Crazy Life zingen en dat bleek Stevie Wonder te zijn; hij nodigde Vannelli uit om als voorprogramma met hem op korte tournee te gaan. Hij was ook de tweede blanke in het programma Soul Train met People Gotta Move. Toen hij hiervoor uitgenodigd werd vroeg hij de organisator, Don Cornelius, of hij zich realiseerde dat hij geen zwarte huidskleur had, maar deze antwoordde dat hij hem meer als niet-wit zag. Hierna nam zijn carrière een vlucht. Sinds 2007 leeft hij afwisselend in Amersfoort en de U.S.A.

Eind 1978 kwam Brother To Brother uit met de I Just Wanna Stop en Wheels Of Life. Oorspronkelijk zou het album de naam Appaloosa krijgen en de hoes een tekening met galopperende paarden zijn. Tijdens een foto-sessie in Malibu wilde Gino even uitrusten en ging op een rots zitten met in de verte een jongetje dat toekeek. Hij vond de foto dermate intrigerend, dat hij de dag daarop besloot de naam van de LP te veranderen en deze foto voor de hoes te gebruiken.

Het originele titelnummer Appaloosa is niet alleen een typisch Vannelli-lied; funky R&B gegoten in een symfonische rocksaus, maar is in het geweld van de twee grote hits bijzonder ondergewaardeerd. Het lied is bovendien op de soundtrack van Play Station’s Grand Theft Auto: Vice City Stories opgenomen, zodat de gamers stiekem een gedegen muzikale opvoeding krijgen. Gino anno 2021 heeft nog steeds een volle bos haar en is goed gepreserveerd. Jaloersmakend.

 The Tammys – Egyptian Shumba

Deze meidengroep bestaande uit zusjes Owens en vriendin Linda Jones, heeft maar kort bestaan en slechts vier singles opgenomen; de laatste werd pas in 2002 ontdekt en uitgegeven. In 1961 gaan ze naar een concert van de toen nog onbekende Lou Christie die als Lugee & The Lions optrad. He nam ze mee voor een ritje in zijn Cadillac en terwijl hij zong verzorgden zij de harmonie. If I ever get discovered, I’ll call you. Toen hij een jaar later doorbrak heeft hij hen inderdaad gebeld en verzorgde ook een platencontract. Met uitzondering van een minisuccesje met Egyptian Shumba werden de singles geen hit, maar toen begin jaren zeventig de Northern Soul in Engeland voet aan de grond kreeg werd het alsnog een culthit op de dansvloer.

Voor vragen of opmerkingen over Nuggets staat twitter open: @trickydickradio
https://www.radiotrefpunt.nl/forums/topic/53702-tricky-dicky-presenteertnuggets