192 Radio player
192 Radio player

NUGGETS – zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie: vrij 2 juli 22-23 u + di 6 juli 24-01 u (hh)

Na zeven weken Popmix weer een gewone Nuggets met 16 onbekende of vergeten liedjes.

Op de draaitafel:

 • Farm – Sunshine In My Window (1971)
 • You And Me – Take Me Or Break Me (1967)
 • Joy Unlimited – Rudiment (1971)
 • The Zombies – Beechwood Park (1967)
 • The 5th Dimension – If I Could Reach You (1972)
 • The Aggregation – The Lady At The Gate (1967)
 • Ton van der Meer & Gestoordt – Toupet Rock (1977)
 • The Whirlwinds – Baby Not Like You (1964)
 • Quazar – Funk ‘n’ Roll (Dancin’ In the Funkshine) (1978)
 • Rock-A-Teens – Woo Hoo (1959)
 • Dee Edwards – Why Can’t There Be Love (1971)
 • Deep Purple – April (1969)
 • Splinter – Costafine Town (1974)
 • Roger Miller – Dang Me (1964)
 • The 69’ers – On The Road Again (1970)
 • Herb Alpert & Tijuana Brass – A Taste Of Honey (1965)

Ton van der Meer & Gestoordt – Toupet Rock

De basis van Ton van der Meer’s gedachte over muziek is kort, heftig, rock & roll, Nederlandstalig en geinige teksten. Hij heeft in zijn jeugdjaren tijdens de ‘sixties’ in meerdere bandjes gespeeld, waaronder het beatgroepje The Mack. Barry Hay vertelde dat Ton tijdens een optreden met The Mack gearresteerd is en van het podium werd afgevoerd. Dat vond hij echt Rock & Roll.

Maar het bekendste was hij met Gestoordt. Het allereerste optreden was op Hemelvaartsdag in 1977 in de Rose & Orange Pub. Drummer Alex Verpoort: We hadden besloten om de eerste set te beginnen als de zon onderging. Er was een klein matglas raampje boven onze tafel waar het oranje licht van de ondergaande zon doorkwam. Toen de eigenaar van de pub naar ons toe kwam en vroeg wanneer we eindelijk eens dachten te beginnen, omdat de toeschouwers ongeduldig begonnen te worden, wezen we naar het raampje en zeiden: als de zon onder gaat. Hij keek ons in ongeloof aan en zei: dat is een oranje TL-buis achter dat matglas.
Bassist Bertus Bonk: Hoewel het – mede door de minimale repetitietijd – niet helemaal vlekkeloos verliep, was het optreden succesvol te noemen. Hier en daar zal het wat vals geklonken hebben, maar dat kon de toeschouwers niet veel schelen. De teksten gingen over leed, sociaal onrecht, vrouwen, lucht vervuiling, politiek, masturbatie, werkeloosheid, geloof, schijnheiligheid. Een tijd swingde het in de afgeladen pub de pan uit, tot het optreden abrupt stopte doordat de stekkers eruit getrokken werden. Het was de eigenaar kennelijk wel genoeg geweest. Dit kon inmiddels de pret niet meer drukken. Gestoordt had zijn naam als dorpsgekkenband gevestigd. Een half jaar lang is het bij dit éné optreden gebleven, tot Ton en Bertus elkaar weer in een oefenruimte tegen het lijf liepen en de band een herstart kreeg.

Ton was huisschilder en de ouwe Eend waarin hij reed lag doorgaans vol met verfbussen en kwasten. Na een optreden in het land stopte hij eens langs de weg bij een wei met koeien en toen (onder de onvermijdelijke invloed van spiritualiën) heeft hij een koe in de grondverf gezet.

Hij heeft drie elpees uitgebracht waaronder B.G.G. (1979). De titel heeft een grappige herkomst. Alex Verpoort: Hij zat tijdelijk zonder pecunia en zag geen andere oplossing dan zijn originele Fender Telecaster te verkopen via een advertentie in de Haagsche Courant. Hij had er vrijwel onmiddellijk spijt van en toen mensen op zijn advertentie reageerden en bij hem aan de deurbel kwamen hangen, is hij met de gitaar enkele dagen in de slaapkamerkast gekropen.

Deep Purple – April

Als het aan Ritchie Blackmore had gelegen, die samen met John Lord Deep Purple oprichtte, dan stond de rock centraal met demogelijkheid om af en toe wat te improviseren, maar soms moet je concessies doen. John Lord hield namelijk van klassieke muziek en wilde dit dolgraag met rock combineren. Dit gebeurde op het derde titelloze album.

Het nummer begint met orgel, akoestische gitaar, elektrische gitaar en drums. Na een minuut of vijf volgt echter een puur klassiek instrumentaal gedeelte. Dit begint vrij opgewekt, maar word na een paar minuten een stuk minder vrolijk. Het laatste gedeelte is weer typisch voor een Deep Purple rocksong. Ook de opvolger uit 1970 Concerto For Group And Orchestra is klassiek getint. Blackmore zei daarna dat hij weer een rock album wilde maken en wanneer dit geen succes zou worden, dan stemde hij in om in een orkest te spelen. Gelukkig voor hem en de muziekgeschiedenis was het eerstvolgende album, In Rock, een megasucces.

Voor vragen of opmerkingen over Nuggets staat twitter open: @trickydickradio
https://www.radiotrefpunt.nl/forums/topic/53702-tricky-dicky-presenteertnuggets