192 Radio player
192 Radio player

NUGGETS – zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie, vrij 24 dec 22-23 u + ma 27 dec 22-23 u (hh)

Nuggets klimt in de kerstboom en we draaien uitsluitend liedjes die nooit op de radio te horen zijn.

Deze kerstballen hangen in de boom:

 • Sparks – Thank God It’s Not Christmas (1974)
 • Rotary Connection – Last Call For Peace (1968)
 • Willie Nelson – Pretty Paper (1979)
 • James Brown – Christmas In Heaven (1966)
 • The Band – Christmas Must Be Tonight (1977)
 • Darlene Love – Marshmallow World (1963)
 • Rex– Christmas Bop (1975)
 • The Flirtations – Christmas Time is Here Again (1969)
 • Harry Nilsson – Remember (Christmas) (1972)
 • Paul Revere & Raiders – Rain, Sleet, Snow (1967)
 • Jim Croce – It Doesn’t Have To Be That Way (1972)
 • Debbie Dabney – I Want To Spend Christmas With Elvis (1956)
 • Angel – The Winter Song (1978)
 • Stevie Wonder – One Little Christmas Tree (1967)
 • Sonny Boy Williamson II – Santa Claus (1960)
 • Dan Fogelberg – Same Old Lang Syne (1980)

Sparks – Thank God It’s Not Christmas

In Nederland leerden we de Amerikaanse broertjes Mael pas in 1974 kennen met het derde en uitstekende vooruitstrevende album Kimono My House. De elpee had een groen hoes met de beide broers als Japanse geisha’s in kimono afgebeeld. Er stonden twee hits op: This Town Ain’t Big Enough for Both of Us en Amateur Hour.

Kennelijk was ik niet de enige die onder de indruk was, want een jonge Morrissey schreef zelfs een brief naar Melody Maker: Today I bought the album of the year. I feel I can say this without expecting several letters saying I’m talking rubbish. The album is Kimono My House by Sparks. I bought it on the strength of the single. Every track is brilliant – although I must name Equator, Complaints, Amateur Hour and Here In Heaven as the best tracks, and in that order. Dertig jaar later zou dezelfde Morrissey als organisator van de 2004 versie van het Meltdown Festival Sparks uitnodigen. Nirvana’s Kurt Cobain zei dat de gitaarriff in (Shocking Blue’s) Love Buzz van Sparks geleend was. Björk stelt dat Kimono My House een grote invloed op haar jeugd en muziek heeft gehad. Alle reden op dit album maar eens te beluisteren, want de heren waren hun tijd ver vooruit.

Tijdens optredens viel met name toetsenist Ron op vanwege zijn apathische houding en het hele foute snorretje. Broer Russell is een spring-in-het-veld met het hoge stemmetje. De opvolger is minstens zo goed, maar verkoopt aanmerkelijk minder met de singles Never Turn Your back On Mother Earth en Something For The Girl With Everything. Sparks is met name in Engeland populair, maar veranderen continu van stijl en vertonen daarmee enige gelijkenis met David Bowie. Eind jaren zeventig zit de progrock in het verdomhoekje en Sparks richtten zich tot de Duitse elektronische muziek van Tangerine DreamCan en Kraftwerk. Via via komen ze in contact met Giorgio Moroder en de samenwerking is een feit met het fantastische album No 1 In Heaven tot gevolg. Fans en critici zijn minder gecharmeerd, maar het blijkt een inspiratiebron voor Joy DivionDepeche ModeSoft CellErasureYazoo en Pet Shop Boys.

Dan Fogelberg – Same Old Lang Syne

Hét Oudejaarslied is natuurlijk Auld Lang Syne, dat met name in de Engelstalige landen traditioneel bij de overgang van het oude naar het nieuwe jaar gezongen wordt. De tekst verwijst naar de herinneringen aan oude tijden, waaraan men gezamenlijk terugdenkt onder het genot van een (of meerdere) alcoholische versnapering(en). Maar waarom zijn er zo ongelofelijk veel Kerstliedjes, maar slechts een handvol Oudejaarsliedjes? Denk eens hard na en noem er vijf. Wedden dat het na ABBA met Happy New Year al moeilijk wordt? Er zijn simpelweg weinig liedjes voor deze gelegenheid geschreven!

Een zwaar onderschatte singer-songwriter is Dan Fogelberg. Hij is voornamelijk bekend vanwege zijn schitterende Longer en de single Nether Lands. Fogelberg heeft buiten de Amerikaanse staatsgrenzen eigenlijk geen succes gehad; wellicht dat zijn falsetto stem hiertoe bijgedragen heeft. Echter, hij heeft met Same Old Lang Syne een oudejaarsavond-klassieker geschreven. Een auto-biografische lied dat verhaalt over eenzaamheid en het weerzien van een jeugdliefde, waarbij beiden uiteindelijk hun onvrede niet durven los te laten om gezamenlijk een nieuw begin te maken.

Voor vragen of opmerkingen over Nuggets staat twitter open: @trickydickradio