192 Radio player
192 Radio player

NUGGETS – zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie, vrij 27 aug 22-23 u + di 31 aug 24-01 u (hh)

 • Strangers – Step Inside (1968)
 • Jesse Colin Young – Ridgetop (1973)
 • Famous L Renfroe (The Flying Sweet Angel Of Joy) – Introduction (1969)
 • Gilbert O’Sullivan – We Will (1971)
 • Spring – The Prisoner (Eight By Ten) (1971)
 • Penny Wise – Lily Come Near Me (1968)
 • Foghat – Slow Ride (1975)
 • Dobie Gray – Out On The Floor (1966)
 • Vicky Leandros – Le Soleil À Quitté Ma Maison (1967)
 • Elton John – First Episode At Hienton (1970)
 • Bobby Arvon – Until Now (1977)
 • Twice As Much – True Story (1967)
 • Wim Koopmans – L.O.V.E. (1981)
 • The Applejacks – Like Dreamers Do (1964)

Elton John – First Episode At Hienton

Het is 1970. Reginald Kenneth Dwight brengt zijn tweede plaat uit. Zijn eerste, Empty Sky, deed bar weinig. Het hing als een mengelmoes van stijlen aan elkaar. Die tweede plaat, door velen gevreesd, was erop of er onder voor het Britse multi-talent. Elton John, luidde de titel van plaat nummer twee. De naam die hij zichzelf gaf en die hij twee jaar later ook officieel de zijne maakte. Elton Hercules John, Elton naar blueslegende Elton Dean en John naar Long John Baldry.

Waar het voor velen misgaat na een nietszeggend debuut, was het voor Elton raak met zijn naar zichzelf vernoemde plaat. De plaat opent namelijk met het iconische Your Song, maar evenzo mooi is de anonieme afsluiter van kant A: First Episode At Hienton. De simpele pianobegeleiding geeft de woorden vleugels en schildert als het ware een compleet verhaal in een paar minuten. Het verhaal van een man en een vrouw, genaamd Valerie die elkaar al lang kennen maar langzaam uit elkaar groeien. Een jeugd die zorgeloos was, een liefde die nooit lijkt te eindigen. De eindeloze gesprekken en het verdriet. Het niet kunnen accepteren van een naderend einde. En toch weten dat het niet meer zal veranderen. Ieder gaat een eigen weg. Het zal uiteindelijk slijten, maar dat doet het lied en het album niet. Nooit.

Wim Koopmans – Love

In tegenstelling tot zijn stadsgenoot, Leendert Huijzer, heeft Wim Koopmans geen artiestennaam gekozen. Het tekende zijn instelling; doe maar gewoon. Hij was bovendien wars van de nukken, die sommige artiesten ten toon spreiden bij het gloren van succes. Ik kan geen andere benaming bedenken dan een aimabele man. In 1986 was ik mede-organistor van een gala en als hoofdact hadden we Wim Koopmans gecontracteerd. Volgens het contract hadden we het podium naar zijn wensen ingericht, maar toen hij de feestzaal kwam inspecteren gaf hij direct aan dat hij liever tussen het (dansende) publiek ging staan. Hij genoot van de interactie.

Wim’s doorbraak was in 1980 toen Rita Reys en Pim Jacobs hem (met zijn eigen orkest) in de Sherry Bodega hoorde zingen en dachten dat er een plaat van Tony Bennett op stond. Bij binnenkomst zagen ze hem bescheiden tussen de andere musici zitten. Het was ook puur toeval, want in de regel zong hij niet zo vaak. In 1981 mocht hij zijn eerste LP opnemen, die de toepasselijke naam When Dreams Come True kreeg. Via optredens bij Willem Duys en Pim Jacobs werd hij nationaal bekend, hetgeen optredens in de Doelen, Ahoy en (2x) op het North Sea Jazz Festival opleverde. Hij richtte zich met name op het oeuvre van het American Songbook. Een internationale doorbraak heeft er – ondanks vele optredens in Chicago – niet ingezeten, omdat hij niet zonder zijn geliefde vrouw en kinderen aan de andere kant van de plas wilde zijn. Hij kreeg enige airplay met zijn cover van I’ll Go Where The Music Takes Me.

Zijn meest bekende lied is ongetwijfeld L.O.V.E.; gecomponeerd door Milt Gabler (bekend van Billie Holiday’s Strange Fruit) en Bert Kaempfert in 1965. De originele uitvoering is van Nat ‘King’ Cole. Koopmans verbeterde het origineel door met groot orkest er een uptempo klassieker van te maken. Ook de veel latere uitvoering van Michael Bublé kan hier geen moment aan tippen. In 2012 is Wim Koopmans overleden zonder veel nationale aandacht.

Voor vragen of opmerkingen over Nuggets staat twitter open: @trickydickradio
https://www.radiotrefpunt.nl/forums/topic/53702-tricky-dicky-presenteertnuggets