192 Radio player
192 Radio player

NUGGETS – zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie: POPMIX 6 & 7 – vrij 11 juni 22-23 u + di 15 juni 24-01 u (hh)

De komende zeven weken staat elke Nuggets in het teken van het weekblad Popmix uit 1970. Er worden liedjes gedraaid van de besproken artiesten en blikken terug op de (achtergrond) verhalen. 

Wederom een combinatie van twee Popmixen (6 + 7). Meelezen kan, want ze zijn hier als pdf te downloaden (klik op afbeelding Pop Mix).

 • Blue Mink – Randy (1973)
 • Hard Meat – Through A Window (1970)
 • The Buffoons – My World Is Empty (1970)
 • Pretty Things – October 26 (1970)
 • Johnny Cash – San Quentin (1969)
 • Doris Troy – I’ll Do Anything (He Want’s Me To Do) (1966)
 • Love – My Flash On You (1966)
 • Annette Peacock & Paul Bley – I Belong To A World That’s Destroying Itself (1971)
 • Burton Cummings – Stand Tall (1976)
 • Ginger Baker’s Airforce – Let Me Ride (1970)
 • Daddy Longlegs – Wheelin’ & Dealin’ (1971)
 • Fat Mattress – Naturally (1969)
 • Alan Price Set – Don’t Stop The Carnival (1968)
 • Shocking Blue – Out Of Sight, Out Of Mind (1971)
 • The Flying Burrito Brothers – White Line Fever (1971)
 • The Nice – Country Pie/Brandenburg Concerto (1968)

Annette Peacock & Paul Bley – I Belong To A World That’s Destroying Itself

Ongetwijfeld zo trots als een pauw kwam in 1972 haar debuutalbum I’m The One uit. Excentrisch en vooruitstrevend, want zij gebruikte de ‘moog’ om haar stem te veranderen. Het was echter niet haar eerste plaat, want een jaar eerder had ze samen met geluidsvirtuoos Paul Bley een synthesizershow opgenomen: Revenge – The Bigger The Love, The Greater The Hate. Een rauw album waarop geëxperimenteerd wordt met stemvervorming. In 1971 was het vernieuwend en anno 2021 is het dat eigenlijk nog steeds ondanks de (vervloekte) vocoder. Is het Jazz? Avant-garde? Of gewoon Elektronische muziek? Het zal niet iedereens kopje thee zijn, maar het is in ieder geval heel apart.


Shocking Blue – Out Of Sight, Out Of Mind

Shocking Blue was een Haagse band, opgericht door Robbie van Leeuwen in 1967. Hij had The Motions verlaten, omdat ze niet in staat waren internationaal te scoren. Alhoewel we de band eigenlijk alleen met zangeres Mariska Veres kennen kwam zij pas in de herfst van 1968 bij de band. Tot die tijd werd de zang op de twee eerste singles door Fred de Wilde verzorgd; Lucy Brown Is Back In Town werd een minihitje. Shocking Blue had toen een heel ander geluid. De Wilde vertrok vanwege militaire dienstplicht en dus moest de band op zoek naar een andere zanger(es).

Muziek-ondernemer Willem van Kooten (Joost den Draaijer) schreef op zijn website dat op een maandagavond in september (1968) een overhaast feestje in de Funtushoeve in Oud-Loosdrecht werd georganiseerd, omdat bekend was geworden dat Golden Earrings hun eerste nummer één met Dong Dong Diki Diki Dong hadden. De artiesten, platenpluggers, DJ’s en managers waren in die dagen altijd wel in voor een feestje en ook aanwezig was de manager van Shocking Blue, Cees van Leeuwen (geen familie van Robbie) die op zoek was naar een zangeres met de stijl van Grace Slick van Jefferson Airplane. In de Funtushoeve speelden live-bands en op die avond waren dat de Bumble Bees met een mooi meisje als zangeres, die toevallig een aantal Jefferson Airplane-liedjes zong die diepe indruk maakte: Mariska Veres.

De eerste single die ze opnamen was Send Me A Postcard, gevolgd door Long And Lonesome Road, die beiden hits werden (#11 respectievelijk #17) in de Veronica Top 40. De definitieve doorbraak kwam datzelfde jaar met de derde single Venus, maar pas nummer vier, Mighty Joe, werd de eerste nummer één hit. In 1974 stopte Shocking Blue mede doordat in dat jaar alle singles volkomen flopten. Ze hadden 14 Top 40-hits, waarvan de helft de Top 10 haalde waaronder Out Of Sight, Out Of Mind. Robbie van Leeuwen ging verder in bands als Galaxy-Lin en Mistral.

Voor vragen of opmerkingen over Nuggets staat twitter open: @trickydickradio
https://www.radiotrefpunt.nl/forums/topic/53702-tricky-dicky-presenteertnuggets