192 Radio player
192 Radio player

NUGGETS – zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie: vrij 6 aug 22-23 u + di 10 aug 24-01 u (hh)

Uit de muziekkelder, op de pickup:

 • The Doors – Peace Frog (1970)
 • The Girls – My Love (1965)
 • Red Herring – Working Class Man (1973)
 • America – One In A Million (1980)
 • Isaac Hayes – Going In Circles (1970)
 • Raiders – Birds Of A Feather (1971)
 • Candi Staton – I’d Rather Be An Old Man’s Sweetheart (1969)
 • The Coopers – Not A Bit (1967)
 • Cass Elliot – Don’t Let The Good Life Pass You By (1970)
 • Ry Cooder – School Is Out (1977)
 • Steppenwolf – The Pusher (1968)
 • Mink DeVille – Heaven Stood Still (1979)
 • Marshall Tucker Band – Can’t You See (1973)
 • The Symptones – Zij Liet Me Staan (1967)
 • Crazy Elephant – Gimme Gimme Good Lovin’ (1968)
 • Louis Prima – Enjoy Yourself (It’s Later Than You Think) (1950)

The Doors – Peace Frog

Waiting For The Sun was een klein hitje eind 1971, terwijl het album Morrison Hotel al in februari 1970 in de platenwinkels lag. Het heeft mij overigens altijd verbaasd dat het nummer niet op het gelijknamige album stond. De achterkant van de single was eveneens een topper, en minstens zo dreigend. De oorspronkelijke naam van dit nummer was Abortion Stories, maar in puriteins Amerika was dat natuurlijk een dikke vette no-no. Het werd Peace Frog, omdat Robbie Krieger’s riff als een kwakende kikker klonk. Het lied is typisch Doors; rauw en poëtisch. In dit muzikale autobiografische gedicht zijn alle plaatsen vermeld waar Jim Morrison iets betekenisvol meegemaakt heeft: Chicago, New Haven, Venice en Los Angeles.

Volgens de biografie No One Here Gets Out Alive veroorzaakte Jim in Chicago zijn eerste rel op het podium. Het verhaal over de indianen refereert aan een ervaring als vierjarige, toen hij in de auto van zijn ouders een omgevallen truck zag en de arbeiders op de weg zag doodbloeden; deze quote is overigens ook terug te vinden op An American Prayer. New Haven was het concert waar hij gearresteerd werd vanwege het veroorzaken van een rel op het podium. Als excuus kunnen we wel aanvoeren dat dit gebeurde, nadat een agent in de kleedkamer traangas in zijn ogen gespoten had en het concert met een uur uitgesteld moest worden. Er ontstond een gevecht tussen de politie en enkele fans. Venice (Los Angeles) is de plek waar hij de meeste gedichten geschreven heeft. Misschien wel zijn meest autobiografische lied?

Mink DeVille – Heaven Stood Still

Ik heb Mink DeVille’s en later Willy’s muziek met bovenmatige interesse gevolgd. Hij was veel populairder in Europa dan in zijn geboorteland, maar hij is daar gedurende zijn gehele carrière volledig verkeerd begrepen en werden de verkeerde dingen van hem verwacht. Dit begon in 1977 toen Capitol Records hem contracteerde (voor 3 LP’s) en verwachtte een top-punkband binnengehaald te hebben. Zijn tweede LP kreeg geen ondersteuning vanwege meningsverschillen tussen de band en Capitol, en zijn derde LP met de toepasselijke naam Le Chat Bleu werd niet eens in de U.S.A. uitgebracht. De Franse tak mocht het promoten, en gelukkig wist men in Europa Mink DeVille wel op waarde te schatten. Een ander probleem was producer Jack Nitzche, die een veel te bepalende rol had en feitelijk zijn muzikale talent en ontplooiing blokkeerde. En dan was er nog de heroïneverslaving.

De band brak door in Engeland en Nederland met Spanish Stroll van het debuutalbum Cabretta, maar het tweede en derde album leverden geen hitjes op. De albums waren stuk voor stuk van enorme kwaliteit al verkochten ze voor geen meter. De Blauwe Kat sluit af met het schitterende Heaven Stood Still. Ingetogen, maar van wonderbaarlijke schoonheid. In 1993 zou hij solo een livealbum uitbrengen, die elke muziekliefhebber in de kast zou moeten hebben staan. Hierop staat eveneens Heaven Stood Still, maar nog mooier dan op de studioversie van 1979. De stem van Willy DeVille is (mede door het heroïnegebruik) rauwer en gruizig, maar gevuld met een enorme emotie.

Voor vragen of opmerkingen over Nuggets staat twitter open: @trickydickradio
https://www.radiotrefpunt.nl/forums/topic/53702-tricky-dicky-presenteertnuggets