192 Radio player
192 Radio player

NUGGETS – zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie, vrij 7 jan 22-23 u + ma 10 jan 22-23 u (hh)

8 januari is de geboortedag van Elvis Presley en in 1974 was het op Veronica Elvis-dag. Nuggets doet het dunnetjes over.

 • Elvis Presley – Welcome To My World (1977)
 • Jeff Beck Group – Jailhouse Rock (1969)
 • Elvis Presley – I Washed My Hands In Muddy Water (1971)
 • John Cale – Heartbreak Hotel (1975)
 • Elvis Presley – Almost In Love (1968)
 • Bill Parsons – The All American Boy (1959)
 • Elvis Presley – Do The Clam (1965)
 • Kirsty MacColl – There’s A Guy Works Down The Chip Shop Swears He’s Elvis (1981)
 • Elvis Presley – I Want You, I Need You, I Love You (1956)
 • Ronnie McDowell – The King Is Gone (1977)
 • Elvis Presley – Trying To Get To You (1956 – Live, 1968)
 • Philip Lynott & Mark Knopfler – King’s Call (1980)
 • Elvis Presley – Promised Land (1973)
 • LaVern Baker – Hey Memphis (1961)
 • Jack Jersey & The Jordannaires – I Wonder (1975)
 • Elvis Presley – If I Can Dream (1969)
 • Merle Haggard – From Graceland To The Promised Land (1977)
 • Elvis Presley – Way Down (1977)

Elvis Presley – I Washed My Hands In Muddy Water

Ik kan 16 augustus 1977 als de dag van gisteren herinneren. In die dagen had ik namelijk een krantenwijk en werkte ‘s avonds als ober in een restaurant om mijn verslaving te kunnen betalen: platen kopen. Ik zie nog de kop van de krant toen ik half zes de kranten op kwam halen. Met stomheid geslagen, want hij was pas 42 jaar. Oké, je zag hem sinds de scheiding van Priscilla per jaar ietsje pietsje dikker worden en op het podium was hij van een energieke zanger tot een zombie verworden. Maar zo jong? Sommigen meenden dat zijn overlijden door hem in scène gezet is om van alle drukte en stress weg te komen en met regelmaat werd hij ergens ‘gezien’.

Elvis Presley is dood, maar desalniettemin behoort hij jaarlijks tot de bestverkopende musici: om aan te geven dat zijn stem en muziek nog steeds een groot gehoor vinden. Afhankelijk van de telling heeft hij ook nog steeds de meeste Top 40 en Top 100 hits ooit, maar The Beatles hebben de meeste #1 hits. En nog steeds vullen de theaters zich wanneer er een eerbetoon aan hem is, ongeacht wie zijn liedjes zingt.

Ook ik ben een fan, maar met slechts 18 CD’s een dilettant. Selectief ook, want van zijn eerste hits en liedjes heb ik het meest interessante op verzamelaars. Liedjes uit zijn films slechts mondjesmaat, want in alle eerlijkheid was dat niet zijn beste periode. Maar The Way It Is, Live At Vegas en Elvis at Stax laten een andere Elvis horen. Groot als zanger en artiest.

Neem een traag countryliedje als I Washed My Hands In Muddy Waters (Stonewall Jackson, 1965). In de handen van Elvis wordt dit een energiek uptempo rock & rollnummer met een vleugje Blues. Een lied dat zelden op een verzamelaar te vinden is, maar ik beschouw het tot het allerbeste wat hij ooit gemaakt heeft. Een heerlijk nummertje voor in de auto en dus staat het standaard (plus nog wel wat meer van hem) op. Om luidkeels mee te brullen en mee te deinen op het tempo. Vergeet al die grote hits – hoe goed ook – en herinner de man voor zijn veelzijdigheid en de vele fantastische nummers die zelden op de radio te horen zijn.

Elvis Presley – Tryin’ To Get To You

Elvis Presley had zijn ziel verkocht aan de duivel en die heette Dries van Kuijk, alias Colonel Tom Parker. In het verdienmodel van Parker was Elvis na zijn militaire dienst als een zingend gesuikerd kleipoppetje opgevoerd in tal van inferieure films. Iets wat in het begin van de jaren zestig misschien nog kon, maar toen de Beatlemania ook de Verenigde Staten had bereikt begon een steeds ongelukkiger Elvis te beseffen dat hij iets moest doen om niet nóg meer uit de tijd te raken. In 1968 greep hij zijn kans. Parker stemde in met een kerstspecial op NBC, niet beseffende dat hij daarmee de jonge rebel in Elvis wakker kuste. De zanger toonde zich herboren als magistrale rocker. Bezeten soms, losjes op andere momenten, altijd begeesterd. De show ging de geschiedenis in als ’68 Comeback Special.

En Elvis zette meteen door. Niet terug naar de traditionele RCA studios. Maar vooruit naar de American Sound Studio in Memphis voor een nieuw album, met nieuw materiaal met een vet Soulgeluid. Helaas wist hij het geluid niet vast te houden en keerde in de armen van de gokverslaafde Van Kuijk terug naar Hollywood en Las Vegas. Nog even weet hij het nieuw ontstoken vuur ook live vast te houden, om zich in de daaropvolgende jaren bijna letterlijk dood te werken met meerdere optredens per dag in de casino’s.

Voor vragen of opmerkingen over Nuggets staat twitter open: @trickydickradio