192 Radio player
192 Radio player

NUGGETS – zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie – vrijdag 1 januari 22-23 u – In memoriam

Nuggets staat vanavond in het teken van degenen die in 2020 het tijdelijke voor het eeuwige verruild hebben.

The Left Banke – I Haven’t Got the Nerve (1966)
Little Richard – Directly From My Heart (1956)
Betty Wright – Clean Up Woman (1971)
Pretty Things – Midnight To Six Man (1965)
City – Am Fenster (1977)
The Sweet – Done Me Wrong All Right (1971)
Willie Wright – Right On For The Darkness (1969)
The Chaplin Band – Let’s Have A Party (1976)
Ennio Morricone – L’uomo Dell’Armonica (1968)
Fairport Convention – Time Will Show The Wiser (1968)
Emitt Rhodes – Somebody Made For Me (1970)
Uriah Heep – Return To Fantasy (1975)
Helen Reddy – I Am Woman (1972)
Oscar Benton Blues Band – I Left My Blues In San Francisco (1971)
Chad & Jeremy – A Summer Song (1964)

Pretty Things – Midnight To Six Man

Ze stonden halverwege de jaren ’60 zo’n beetje model voor wat toen langharig tuig werd genoemd. Een van de meest vuige der vroege Britse bands die onder andere het voorbeeld was voor onze eigen Outsiders en Q65. Net als de Stones, waar gitarist Dick Taylor nog een tijdje heeft gebast, speelden ze Rhythm & Blues, geënt op dan wel covers van zwarte bluesmuzikanten. Zo was hun grootste hit, Road Runner, net als de bandnaam, goed gejat van Bo Diddley.

Pretty Things speelden met een voor die tijd ongekende heftigheid en werden dan ook, in de na-ebbende spruitjeslucht uit de jaren ’50, door de boze witte mannen van toen verafschuwd. Hun eerste hit was Rosalyn in 1964, gevolgd door het voor die tijd snoeiharde Don’t Bring Me Down. In Nederland (b)leken ze populairder dan in hun moederland getuige de zes Veronica Top 40-noteringen vanaf 1965. Zoals vele van hun tijdgenoten evolueerden de Things echter mee met de tijdgeest en hadden ze in ’68 zelfs een primeur: SF Sorrow, de eerste rockopera, enkele maanden vóór het veel bekendere Tommy van The Who verscheen.

Op 15 mei 2020 overlijdt zanger en gitarist Phil May door complicaties bij een heupoperatie, noodzakelijk na een val met z’n fiets. Niet echt rock ’n roll.

Emitt Rhodes – Somebody Made For Me

Kortstondig stond Emitt Rhodes begin jaren zeventig op dezelfde hoogte als Paul McCartney. Eind jaren zestig was hij op zeventienjarige leeftijd de drijvende kracht achter The Merry-Go-Round, die twee kleine hits hadden met Live en You’re A Lovely Woman. Het enige album van de band kon commercieel geen potten breken, maar bleek achteraf een klassieker. Diverse liedjes werden gecovered door onder andere The Bangles, Linda Ronstadt en Fairport Convention.

In 1970 kwam zijn officiële debuutalbum uit en de recensies waren lovend voor de prachtige popliedjes die in het verlengde lagen van de vroege soloplaten van Paul McCartney. Niet alleen daardoor, maar hij was een multi-instrumentalist en zijn stem had hetzelfde timbre als van Sir Paul. De plaat haalde de 29ste plek in de Billboard. Zijn contract bij A&M liep af, maar contractueel moest er nog een album komen en dus schraapte A&M oude opnamen bij elkaar en gaf deze uit als The American Dream.

Hij tekende in jeugdige overmoed een contract bij Dunhill waar hij voor slechts US$ 5.000 beloofde zes albums in drie jaar te maken. Ondanks zijn schitterende Mirror een jaar later kon hij doordat hij alles zelf componeerde, inspeelde en produceerde niet aan de eisen voldoen. Tot overmaat van ramp besloot A&M het oude album nogmaals met een nieuwe hoes uit te brengen; dit bleek verwarrend voor de potentiële platenkopers en leverde onherstelbare schade op. Zijn vierde album in 1973 (Farewell To Paradise) laat een inmiddels uitgeputte Rhodes horen. En toen besloot Dunhill een claim van een kwart miljoen bij hem neer te leggen, omdat hij niet aan de contractuele eisen voldeed en en passant werden de royalties ook stopgezet. Rhodes raakt aan lager  wal, maar zijn muziek krijgt in de daaropvolgende decennia steeds meer waardering en tot ieder verbazing komt er in 2016 een nieuw album uit: Rainbow Ends. Het zou zijn laatste worden, want op 19 juli 2020 overleed hij.

Voor vragen of opmerkingen over Nuggets staat twitter open: #trickydickradio