192 Radio player
192 Radio player

Nuggets: zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie – vrijdag 10 april 22-23 u

Vanavond weer een mix van genres en twee tracks die in de jaren zeventig zijn opgenomen, maar pas in deze eeuw officieel zijn uitgegeven.

The Undertakers – Unchain My Heart (1966)
Blues Image – Ride Captain Ride (1970)
The Impressions – Choice Of Colors (1969)
Osmonds – Traffic In My Mind (1973)
Margie Hendrix – One Room Paradise (1967)
Death – Politicians In My Eyes (1976)
Tee-Set – Please Call Me (1967)
Sandy Denny – Solo (1973)
Prince Buster – Dance Cleopatra (1967)
Atomic Rooster – Before Tomorrow (1970)
The Authentics – Without You (1965)
Susan Christie – Paint A Lady (1971)
Ray Smith – You Made a Hit (1958)
The Syndicats – Crawdaddy Simone (1965)
RK De Veulpoepers BV – Den Egelantier (1978)

Death – Politicians In My Eyes

Ik heb geen hoge pet op van onze bestuurders en notabelen. Zelden hebben ze werkervaring of affiniteit met de post die ze meestal amateuristisch besturen en ze lijken in een andere realiteit te leven. De gewone burger op de straat weet allang waar de klepel hangt, maar de politici zijn elke keer weer geschokt wanneer er iets gebeurt wat iedereen allang zag aankomen. Voorbeelden te over, maar ik ben ongetwijfeld niet de enige die een tikje sceptisch is.

Zo ook Death; een rockband uit Detoit en opgericht in 1971 als RockFire Funk Express. Vijf jaar later kwamen ze met Politcians In My Eyes in een oplage van slechts 500 singles. Een dijk van een plaat over de schijnheiligheid van politici en over hun ongebreidelde machtswellust. Nooit van gehoord? Kan kloppen, want hun eerste album van medio jaren zeventig werd pas in 2009 uitgegeven: …For The Whole World is in de jaren zeventig haar tijd ver vooruit, tekstueel en muzikaal. Stevige rockmuziek met teksten die nu nog steeds actueel zijn. Nooit uitgebracht, omdat de topman van het platenlabel eiste dat ze de naam van de band veranderden. Toen de mannen dit pontificaal weigerden werd alle steun ingetrokken. En toch bleven ze bij hun standpunt, zelfs wanneer het ten koste van hun carrière gaat. Kijk, dan sta je ergens voor. Dan heb je ruggengraat.

Susan Christie – Paint A Lady

Samen met John Hill, sinds highschool haar geliefde en producer annex componist, had Susan enkele singles uitgebracht, waarvan er eentje – het folknummer I Love Onions – succes had in de Billboard Hot 100. Het is de tweede helft jaren ’60. Vervolgens mochten ze een album naar hun eigen idee maken. Het resultaat beviel de platenmaatschappij echter niet. De psychedelische mix van country en folk zou niet verkopen. Dag contract, maar om er toch iets aan over te houden werden drie platen geperst en de mastertapes bleven bewaard. Christie koos voor een gezin, al kon zij het zingen niet laten, dan maar jingles en commercials.

Het label Finders Keepers, op zoek naar obscuur materiaal, kwam 35 jaar later bij haar terecht en bracht de plaat in 2006 uiteindelijk wel op de markt. Onbegrijpelijk dat de platenmaatschappij er anno 1971 niets in zag, want Christie heeft een prachtig zuiver stemgeluid, het songmateriaal is sterk en alles is mooi gearrangeerd. Paint A Lady gaat over de beeldvorming van je gedroomde vrouw.