192 Radio player
192 Radio player

NUGGETS – zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie – vrijdag 10 juli 22-23 u

Vrijdagavond 10 juli is weer een ‘gewone’ uitzending met aandacht voor twee verjaardagen en onbekende of ondergewaardeerde liedjes waaronder twee Nederlandse producties.

De bonte verzameling:

The Soulful Dynamics – Mademoiselle Ninette (1970)
Blodwyn Pig – Sweet Caroline (1969)
Angelo Branduardi – La Pulce D’Acqua (1977)
Brook Benton – It’s Just A Matter Of Time (1959)
Styx – Fooling Yourself (The Angry Young Man) (1977)
Patty & The Emblems – Mixed Up Shook Up Girl (1964)
Jen Rog – So Long Ago (1973)
Bert Jansch – Angie (1965)
Staple Singers – If You’re Ready (Come Go With Me) (1973)
Elf – Sit Down Honey (Everything Will Be Alright) (1972)
Crash – Last Week (1968)
Pee Wee Crayton – Things I Used To Do (1971)
3’s A Crowd
– Bird Without Wings (1967)
Vinegar Joe – Never Met A Dog (1972)
The First Edition – Just Dropped In To See What Condition My Condition Was In (1967)

Jen Rog – So Long Ago

Opgericht in 1972 zou de band uitsluitend singles uitbrengen, die een combinatie van country, folk en palingsound zijn. Alleen hun debuutsingle (Devilish Mary) zou de tipparade halen. De oorspronkelijk bezetting bestaat uit Jaap Schilder en Martin Veerman (die later de 3JS zouden formeren), Peter Berger en Theo Scherpenseel. De laatste zou in 1975 de groep verlaten, omdat hij het oneens was met het gekozen genre; hij wilde folk, country en americana blijven spelen.

Onder de naam Specs Hildebrand (een karikatuur uit de Bob Evers-jeugdboeken) zou hij in 1975 de elpee File Under Popular maken plus in de decennia daarna een tiental uitstekende albums waaronder diverse gezamenlijk met zijn boezemvriend (en popjournalist) Jip Golsteijn. Beiden waren ook gek van Hank Williams en hebben menige nacht doorgehaald met zijn muziek. In 2002 overlijdt Golsteijn plotseling, waarna het tot 2006 zou duren voordat er weer een album uitkwam. Wink At The Moon is een prachtig eerbetoon, bijgestaan door onder andere Jan Akkerman en Piet Veerman. Twee jaar geleden heb ik hem nog live gezien ten tijde van de release van zijn (vooralsnog) laatste album Holding My Own. Een geweldige show: Specs voelt zich op het podium net zo thuis als in een kroeg op de dijk. Relaxed, maar messcherp.

So Long Ago is de tweede single van Jen Rog en door Specs geschreven. In de jaren negentig heeft hij het samen met The Cats opnieuw opgenomen.

The First Edition – Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In)

De zanger van de band zou later solo vele grote hits scoren, maar The First Edition hadden er ook een paar. De bekendsten zijn Something’s Burning, Reuben James, Ruby en Just Dropped In. Ruby werd in Nederland hun enige hit, terwijl het religieus getinte Take My Hand de tipparade net niet wist te ontstijgen.

Just Dropped In is een uitstekend voorbeeld van de korte psychedelische periode in de jaren zestig en waarschuwt de luisteraar enig sinds belerend voor de gevaren van LSD-gebruik. Het is overigens een cover van Teddy Hill & The Southern Soul. Wie kent hen niet, dus het is maar goed dat The First Edition het nogmaals opnamen als stevig rocknummer met vervorming van het gitaargeluid. Volkomen afwijkend van hun normale repertoire, dat een combinatie van country, folk en gospel was. Het werd hun doorbraak in 1967.