192 Radio player
192 Radio player

NUGGETS – zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie – vrijdag 11 dec 22-23 u

Deze Nuggets staat Sam Cooke centraal, want op 11 december 1964 werd hij in een hotel doodgeschoten. Een eerbetoon aan zijn liedjes. Gelukkig hebben we de muziek nog.

The Supremes – (Ain’t That) Good News (1965)
Sam Cooke – Bring It On Home To Me (1962)
Bobby Womack – I’m Gonna Forget About You (1970)
Otis Redding – A Change Is Gonna Come (1965)
Cat Stevens – Another Saturday Night (1974)
The Dukes – It’s Got The Whole World Shakin’ (1966)
Rod Stewart – Twistin’ The Night Away (1973)
Ike & Tina Turner – Good Times (1965)
Lou Rawls – Cool Train
Tee-Set – Nothing Can Ever Change This Love (1966)
Luther Ingram – You Were Made For Me (1972)
Aretha Franklin – You Send Me (1968)
D.D. Dennis – Having A Party (1970)
The Haunted – Shake (1967)
Bryan Ferry – (What A) Wonderful World (1974)
The Soul Stirrers – Jesus Gave Me Water (1951)
Wilson Pickett – Cole, Cooke And Redding (1970)
Maxine Brown – Sugar Dumplin’ (1968)
Sam Cooke – The Song Is Ended (But The Melody Lingers On) (1961)

Bobby Womack – I’m Gonna Forget About You

Soms, nadat je het levensverhaal gelezen hebt, kun je geen andere conclusie trekken dan dat iemand geen gemakkelijk leven gehad heeft. Natuurlijk, sommige zaken roep over jezelf af, maar in het geval van Bobby Womack zijn er wel heel veel negatieve factoren van buitenaf.

Financieel is hij – simpel gezegd – goed genaaid. Veel mensen zijn heel erg rijk geworden, maar hij zag er bitter weinig van. Op latere leeftijd zei hij dat – inmiddels wijs geworden – nu zelf de vaseline meeneemt. In 1964 werd zijn mentor Sam Cooke vermoord en door het huwelijk met de tien jaar oudere vrouw van Cooke, Barbara, werd hij jarenlang een persona non grata. Womack beweert dat hij Cooke een dienst wilde bewijzen en diens vrouw en kinderen wilde beschermen, maar het huwelijk werd gezien als verraad aan zijn mentor. Diskjockeys weigerden Bobby’s platen te draaien, braken ze zelfs voor zijn ogen in tweeën. Het paar werd overstelpt door haatbrieven en ze ontvingen zelfs een doodskist met een pop erin, die het overleden zoontje van Sam en Barbara moest voorstellen.

Ook Cooke’s familie was ernstig in haar wiek geschoten. Sam’s broer Charlie belde hem eens op en zei: Waag het niet om ooit nog een voet in Chicago te zetten. Ik weet dat Sam erg op je gesteld was, maar ik sla je tot pulp. Maar Bobby wilde in Chicago optreden, dus heeft hij een keer – toen hij in een hotel zat – hem gebeld en gezegd waar hij verbleef, zodat ze zich konden afreageren. Het liep uit de hand, want hij had ernstige hoofdwonden en zijn hand was gebroken. Hij moest op een brancard afgevoerd worden. Maar er was meer: Bobby’s broer Harry werd in zijn huis doodgestoken door een jaloerse vriendin. Hij verloor twee zoons, de éné in de wieg en de ander pleegde zelfmoord. Een andere zoon zit een gevangenisstraf uit, omdat hij iemand doodreed. En dan de echtscheidingen en de verslavingen, alhoewel hij zijn zware drugsgebruik grotendeels toeschreef aan de dood van zijn zoontje. Afijn, genoeg zaken om een stevige verslaving op te lopen. Ooit en na de scheiding van Barbara trof ze hem eens in bed met zijn stiefdochter Linda (Cooke) en schoot ze hem neer.

Luther Ingram – You Were Made For Me

sommige liedjes schijnen in Nederland en België eeuwig ondergewaardeerd te blijven, terwijl het tot de allerbeste composities ooit behoren. Je hoort het ook nooit op de radio en is nooit een hitje geweest. Het is een soulnummer van een artiest die hier zelfs geen notering in de tipparade wist te veroveren. Volledig over het hoofd gezien.

Het origineel is van Sam Cooke, maar in 1972 had Luther Ingram er een Top 20-hit in de R&B lijst mee. Datzelfde jaar zou hij zijn enige grote hit scoren met (If Loving You Is Wrong) I Don’t Want To Be Right; over een man, getrouwd met twee kinderen, maar die op een andere vrouw verliefd is. Het werd eerst door The Emotions ingezongen maar het uptempo nummer kon de juiste noot niet raken. Het werd daarom weer op de plank gelegd, totdat Luther Ingram de tape vond tijdens een bezoekje aan de Stax studio. Hij heeft zo wie zo wel wat pech gehad, want zijn toenmalige platenlabel heeft voor minimaal US$ 2 miljoen aan royalties ingepikt.

Voor vragen of opmerkingen over Nuggets staat twitter open: #trickydickradio