192 Radio player
192 Radio player

NUGGETS – zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie – vrijdag 11 sept 22-23 u

Ook vandaag twee verjaardagen: Leo Kottke en Bruce Palmer en de laatste biedt de gelegenheid het programma in stijl en met een knipoog naar Tineke af te sluiten.

Voor vragen of opmerkingen over Nuggets staat twitter open: #trickydickradio

J.B. Euson & Stax – I Want You Around Me (1968)
Leo Kottke – Pamela Brown (1974)
The Flying Machine – Smile A Little Smile For Me (1969)
Catherine Howe – On A Misty Morning (1971)
Al Casey – Surfin’ Hootenanny (1963)
Chicago – What’s This World Comin’ To (1973)
Goldie – Going Back (1966)
Mark-Almond Band – The City (1978)
Dionne Warwick – The Valley of The Dolls (1967)
Egg – Fugue in D Minor (1970)
Hollywood Flames – Buzz, Buzz, Buzz (1957)
Chilliwack – Lonesome Mary (1971)
Fargo – Sunny Day Blue (1968)
Herman van Veen – Hebben En Houwen (1977)
Graffitti – Ugly Mascara (1968)
Dorothy Morrison – Rain (1970)
Buffalo Springfield – Expecting To Fly

Chicago – What’s This World Coming To?

In 1973 – wanneer het zesde album van deze fusionband uitkomt – is Richard Nixon net herkozen voor zijn tweede termijn, maar het volk is niet tevreden over hem ondanks de eerste aanzet tot het beëindigen van de Vietnam-oorlog. Een hoge inflatie, rassenrellen, demonstraties en toen de afluisterpraktijken bekend waren kon deze kwibus niets anders dan aftreden. De jongens van Chicago konden 47 jaar geleden niet bevroeden dat het lied gewoon nog actueel is en er weer een hersenloos stuk ellende in Washington de scepter zwaait.

De band werd in ’67 opgericht en bestaat nog steeds, met vier van de zeven originele leden (de toetsenist en de blazerssectie). In het eerste jaar luisterde de band nog naar de naam The Big Thing en speelde hoofdzakelijk covers. Na een verhuizing naar L.A. werd de naam veranderd in Chicago Transit Authority en kwamen met een platencontract ook de eigen songs. Zeker in die beginjaren had de band een herkenbaar geluid, rock in een light-jazz verpakking door de aanwezige blazers. Later werd het allemaal wel erg zoet, maar Chicago VI is in mijn oren hun pièce de resistance.

Buffalo Springfield – Expecting To Fly

het zal de meesten bekend in de oren klinken (toch?), maar eigenlijk is het nog steeds zwaar ondergewaardeerd. Begin jaren zeventig is dit nummer uit december ‘67 onder mijn huid gekropen, want in die dagen was er Tineke met elpee-tracks; het laatste uurtje zendtijd voordat Veronica tot de volgende morgen zeven uur uit de lucht ging. Zij sloot haar programma dagelijks af met Expecting To Fly. Stel je eens voor, dat langzame uitsterven van de orkestklanken en vervolgens de totale stilte, en dat dan in bed, in het donker met je transistorradio naast je hoofd. Enkel nog wat vage ruis die het niets, de stilte, slechts versterkte.