192 Radio player
192 Radio player

Nuggets: zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie – vrijdag 13 dec 22-23 u

Playlist

Het programma:

The Three Degrees – I Didn’t Know (1973)
The Seeds – Pushin’ Too Hard (1966)
Alquin – Fool In The Mirror (1976)
Bonnie Dobson – Morning Dew (1962)
Jojo – Lovin And Hurtin’ (1971)
The Band – Chest Fever (1968)
Alice Cooper – Under My Wheels (1971)
Jimmy Delphs – Don’t Sign the Papers Baby (I Want You Back) (1968)
Marvin Gaye – I Want To Come Home For Christmas (1972)
Red Sovine – Here It Is Christmas (1973)
The Moody Blues – Legend Of A Mind (1968)
Crosby, Stills, Nash & Young – Ohio (1970)
Floyd Cramer – On The Rebound (1961)
Ambrosia – Holdin’ On To Yesterday (1975)
Godspell – Day By Day (1972)

In december draai ik elke week twee onbekende Kerstliedjes. Op 13 en 20 december sluit ik af met een liedje over JC en voor de laatste uitzending van dit jaar twee Oudjaarsliedjes.

Alice Cooper – Under My Wheels

Het hoogtepunt van de band lag in de beginjaren zeventig met albums als Killer, School’s Out, Billion Dollar Babies en Muscle Of Love alhoewel de laatste al beduidend minder was. De kartonnen (pizza)doos als hoes was wel weer leuk gevonden, maar aan fantasie had de band zo wie zo geen tekort. Zo kwam School’s Out met een gedeeltelijke klephoes (als een schoolbankje) en zat de elpee verpakt in een dames-slipje en bij Billion Dollar Babies was een nep bankbiljet ingesloten.

Alice Cooper was een concept van een man die de rol van een schurk en vrouwenmoordenaar speelde in gescheurde dameskleding met overdreven make-up. De liveshow bestond uit guillotines, elektrische stoelen, nepbloed, slangen en zwaarden. Eigenlijk zijn ze de ‘Godfathers van de Shockrock’ en de populariteit bij de jonge luisteraars en toeschouwers werd in grote mate bepaald doordat de ouderen hen uitkotsten en de band als asociale buitenbeentjes bestempelden. De teksten van de liedjes versterkten het beeld, waardoor ze regelmatig de krantenkoppen haalde.

Under My Wheels staat op het zwaar onderschatte album Killer dat pas meer aandacht kreeg toen Halo Of Flies in Nederland (als enige ter wereld) een hit werd. Op de achterkant van de single stond Under My Wheels; het openingsnummer van het album. In de V.S. werd Under My Wheels op eigen kracht een minihitje met de 59ste plek als hoogtepunt. Het lied gaat over een pantoffelheld die fantaseert zijn zeurende vrouw met de auto te overrijden.

Crosby, Stills, Nash & Young – Ohio

Het protestlied werd door Young geschreven naar aanleiding van het bloedbad op Kent State University waarbij vier protesterende studenten door de Nationale Garde werden doodgeschoten. De Beach Boys zouden hierover ook een track schrijven dat een jaar later uitgebracht werd: Student Demonstration Time. Beiden tracks hebben de overeenkomst dat ze door vele radiostations niet gedraaid werden, maar Ohio behaalde uiteindelijk wel de 14de plaats in de Hot 100.