192 Radio player
192 Radio player

Nuggets: zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie – vrijdag 6 dec 22-23 u

In december draai ik elke week twee onbekende Kerstliedjes. Op 13 en 20 december sluit ik af met een liedje over JC en voor de laatste uitzending van dit jaar twee Oudjaarsliedjes.

Jethro Tull – Life Is A Long Song

Het is een typisch voorbeeld van de muziek van Jethro Tull met de combinatie van blues, folk  en progressieve rock, het gebruik van de dwarsfluit en de stem van zanger Ian Anderson. De 5-track single was een half jaar na het succes met Aqualung uitgegeven en deed het verrassend goed in de Engelse hitlijst, waar het net de Top 10 niet zou bereiken. Uiteindelijk kwam het op de semi-verzamelaar Living In The Past terecht. Aqualung, Thick As A Brick, Locomotive Breath zijn natuurlijk klassiekers, maar Life’s A Long Song laat in iets meer dan drie minuten de essentie van Jethro Tull horen. Een rustige opbouw om dan in crescendo te eindigen. Een bedrieglijk simpel liedje over de vergankelijkheid. De intonatie van Anderson maakt het apart en het is een vrolijk deuntje, ondanks de ietwat fatalistische tekst.

Syndicate Of Sound – Little Girl

De band uit Californië draagt de officieuze titel als eerste psychedelische rockband gezien te worden. Of dat historisch correct is laat ik in het midden, maar ze klonken – zeker voor die tijd – rauw. Opgericht in 1964 wonnen ze een jaar later een Battle Of The Bands met 100 deelnemende groepjes, zoals The Golliwogs, Joe & The Continentals en William Penn & his Pals. We kennen deze inmiddels als respectievelijk Creedence Clearwater Revival, Sly & The Family Stone en Santana. De beloning bestond uit een platencontract, maar hun eerste single sloeg niet aan. Bij een ander label mochten ze Little Girl opnemen, dat aanvankelijk dezelfde kant leek op te gaan als de voorganger. Maar dankzij lokale airplay werden er binnen een week ineens 5.000 singles verkocht, waarna een groter label de plaat nationaal uitbracht met een 8ste plek in de Billboard Hot 100. Het succes lag waarschijnlijk ook in de manier van zingen; een vorm van rap.

Playlist

Het programma:

Billy Ocean – Love Really Hurts Without You (1976)

Frank Ifield – I Remember You (1963)

Chicago – Colour My World (1970)

Vicki Carr – It Must Be Him (1967)

Jethro Tull – Life Is A Long Song (1971)

Bert Kaempfert – Living It Up (1963)

Head East – Never Been Any Reason (1975)

The In-Sect – I Can See My Love (1966)

Voices Of East Harlem – Cashing In (1973)

Stonepillow – Eleazar’s Circus (1969)

Saskia & Serge – Tijd (1971)

Nick Drake – Day Is Done (1969)

Gilbert O’Sullivan – Christmas Song (1974)

Loretta Lynn – Country Christmas (1966)

Focus – Anonymus (1970)

Syndicate Of Sound – Little Girl (1966)

Tower Of Power – So Very Hard to Go (1973)