192 Radio player
192 Radio player

Nuggets: zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie – vrijdag 13 maart 22-23 u

Uit de muziekkelder en op de pickup:
The Dells – Wear It On Our Face (1968)
Blue Beard – Sly Willy (1971)
The Reflections – (Just Like) Romeo And Juliet (1964)
Linda Ronstadt – Long Long Time (1970)
Jackie Wilson – To Be Loved (1958)
Caleb – Baby Your Phrasing Is Bad (1967)
Lee Clayton – If I Can Do It (So Can You) (1979)
Dick Glasser And Co. – In The Sunshine Days (1967)
Man – Erotica (1969)
The First Barbarians – Take A Look At The Guy (1974)
Steve Clayton – (Girls Are Imitating) Twiggy (1967)
Rob Hoeke – Concentration (1971)
Solution – Empty Faces (1977)
The Royalettes – It’s Gonna Take a Miracle (1965)
Zulema – Wanna Be Where You Are (1975)

Rob Hoeke – Concentration

Toen Rob Hoeke Guus Willemse met de auto afhaalde van het station in Haarlem om op weg te gaan naar mijn eerste repetitie die hij met de band zou doen, sprak hij de legendarische woorden ‘als ik ga stappen, wat doe jij dan?’ Geen idee wat zijn reactie was, maar Willemse vertelde later eens dat hij zo maar wat gezegd heeft, omdat hij simpelweg de vraag niet begreep.

De muziek die ze maakten had niets meer met Boogie Woogie te maken, maar Willemse vond het best want hij had op dat moment nog nooit met zulke geweldige muzikanten gespeeld. Hij mocht alle baspartijen spelen en zingen. Hij schreef in die periode ook al liedjes en één van die liedjes (Concentration) werd tot zijn verbazing uitgekozen om een single van te maken. Wat Rob had bedoeld met de eerder gesproken woorden werd hem duidelijk toen ze een jaar later in Utrecht speelden en hij aankwam waar ze die avond zouden spelen. Hij kwam in de kleedkamer en kreeg plompverloren te horen dat hij niet meer in de band zat. Rob Hoeke bleek namelijk wantrouwend te zijn en de woorden die Hoeke tot Willemse sprak tijdens dat eerste ritje hadden betekend ‘wanneer ik de band verlaat, ga jij dan met me mee’.

Zulema – Wanna Be Where You Are

Waarom heeft de éné succes en de andere tijdgenoot met een gelijkwaardige stem en liedjes niet? Zulema had haar eerste hit in 1970 met So Much Love in de R&B-groep Faith Hope & Charity. In 1971 gaat ze solo en een jaar later komt haar debuutalbum met onder andere het schitterende If This World Were Mine met als gevolg dat ze gaat toeren met grootheden als Bill Withers, Roberta Flack, Marvin Gaye, Gladys Knight, Sly Stone en Earth, Wind & Fire. In 1973 heeft ze een kleine soulhit met Telling The World Good-Bye (Try To Find Yourself).

Even terug in de tijd; we praten over 1971 en Michael Jackson heeft nog een platte neus, een bruine huid, een afro en een hoog piepstemmetje. Zijn solodebuutalbum Got To Be There haalt de album Top 15 en levert twee top 5 single-hits op met het titelnummer en Rockin’ Robin. In Nederland en Engeland wordt een cover van Ain’t No Sunshine een stevige hit. De vierde single van het album is I Wanna Be Where You Are dat het in de V.S. tot de 16de plek weet te schoppen, maar het is geen feest voor de oren. Ongeveer hetzelfde wanneer het teefje hier in huis hoog keft, omdat mevrouw vindt dat het te lang duurt voor haar etensbak gevuld wordt.

Vier jaar later scoort Zulema met een cover van Wanna Be Where You Are een Top 50 en stevige disco-hit. Deze uitvoering is heel veel beter, funkier en dansbaarder. Onbegrijpelijk dat dit niet een hogere positie wist te bereiken en ook in Europa krijgt ze nauwelijks airplay. Is het omdat haar stem vergelijkbaar met die van Donna Summer is, die net haar definitieve doorbraak had? Zulema krijgt in 1980 een rol in de musical Jazzbo Brown en twee jaar later zou ze een duo vormen en nog een album opnemen. In totaal heeft ze vier hitjes en zal ze zeven albums maken, die jammerlijk nauwelijks verkopen.