192 Radio player
192 Radio player

Nuggets: zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie – vrijdag 14 februari 22-23 u

Dit gaat op de draaitafel:

The Outsiders – You Mistreat Me (1965)
The Rolling Stones – 19th Nervous Breakdown (1966)
Little Richard – Keep-a-Knockin (1957)
The Outsiders – Thinking About Today (1966)
Tim Hardin – Reason To Believe (1966)
Wally Tax – You Don’t Have To Say You Love Me (1967)
Jacques Brel – La Chanson Des Vieux Amants (1967)
The Outsiders – Tears Are Falling From My Eyes (1967)
Scott Walker – The Seventh Seal (1969)
The Outsiders – Happyville (1968)
Oldest Professional Music Company (O.P.M.C.) – The Head (1970)
Tax Free – Amsterdam (1970)
John Cale – I Keep A Close Watch (1975)
Jimi Hendrix – Hey Baby (New Rising Sun) (1971)
Wally Tax – It Ain’t No Use (1974)
Wally Tax – This Girl Is Mine (1975)

De uitzending van 14 februari staat in het teken van Wally Tax, die vandaag (in 1948) geboren is en bij leven 72 jaar zou zijn. Hij is een van de grote Vaderlandse componisten, maar wordt in het buitenland beter op waarde geschat dan in Nederland. Na de succesvolle periode met The Outsiders ging hij solo met als hoogtepunt het gelijknamige album in 1974. De opvolger flopte jammerlijk, maar het lied It’s Raining In My Heart lanceerde wel de carrière van Lee Towers. Na 1975 richtte Tax zich voornamelijk op het schrijven van liedjes voor andere de ABBA-klonen Champagne die mede dankzij hem drie jaar lang hit na hit scoorde.

The Rolling Stones – 19th Nervous Breakdown

Wie kent niet de chaotische beelden van en de rellen bij het optreden van The Rolling Stones in het Scheveningse Kurhaus? In 1966 werd een tweede kans geregeld in Den Bosch met The Outsiders in het voorprogramma. Volgens het underground-magazine Hitweek waren The Outsiders beter dan de Stones. Mick Jagger was hierover gepikeerd, maar Keith Richards kan het goed vinden met Wally Tax, ongetwijfeld mede doordat Tax in Amsterdam wist waar je dope kon scoren.

19th Nervous Breakdown was een van de liedjes die The Stones in Den Bosch speelden en het beschrijft het gevoel van Mick Jagger na een hectische Amerikaanse tournee in 1965. De tekst verwijst naar verwende snotneuzen die alles hebben wat hun hartje begeert maar toch ontevreden zijn.

The Outsiders – Happyville

De naam van de band is gekozen, omdat ze zichzelf geen gewone mannetjes vonden, die netjes in het rijtje renden. Ze liepen er meestal een stukje naast. Ze speelden een mix van garagerock, beat en blues, en de pas 19-jarige Tax schreef bittere teksten die eigenlijk niet bij zijn leeftijd paste. In 1967 werden twee albums uitgebracht en een jaar later volgde hun derde elpee (C.Q.), waar ze weer een geheel andere – psychedelische – weg vervolgden. Op dit geweldige album staat het dansbare Happyville met ongepolijste maar vuige sixties gitaarsolo’s. C.Q. werd slecht ontvangen, maar wordt tegenwoordig als een meesterwerk van psychedelische garagerock gezien en wellicht het beste album van een Nederlandse band ooit! Als we de geruchten mogen geloven, was onder andere Kurt Cobain van Nirvana een fan van het werk van The Outsiders, dus wie zijn wij mindere goden om aan zijn oordeel te twijfelen?