192 Radio player
192 Radio player

NUGGETS – zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie – vrijdag 15 mei 22-23 u

De uitzending van 15 mei staat in het teken van het songfestival. In een normale wereld zouden we deze week op drie avonden van de muziek mogen genieten. Ik zeg genieten met enig cynisme, want al decennia gaat het niet meer over het liedje maar over de show en dans met als dieptepunten een zingende kalkoen en Russische oma’s. Maar ook Nederland liet zich niet onbetuigd met Franka en haar verenhoofdtooi en Sieneke met een draaiorgel, en beiden zongen ook nog eens vals.

In de jaren zestig en zeventig was dit ondenkbaar en stonden artiesten met een bewezen staat van dienst op het podium, maar wat hadden sommige deelnemers allemaal gedaan voordat ze hun kunsten op het songfestival mochten vertonen? Of wat is er daarna van ze terecht gekomen? Er zitten verrassende dingen tussen, en ik draai ook twee liedjes die op het songfestival meedongen voor de overwinning maar net naast het net visten.

Votre points, s’il vous plait

Sandra – (I’ve Got) Love Like A Rainbow (1968)
Blue Swede – Never My Love (1973)
Lulu – To Sir With Love (1967)
Les Humphries Singers – We Are Goin’ Down Jordan (1971)
The Rattles – The Witch (1969)
Lucifer’s Friend – Ride In The Sky (1970)
The Shadows – Let Me Be The One (1975)
Cliff Richard – When Two Worlds Drift Apart (1977)
Daddy’s Act – Eight Days A Week (1967)
Maggie MacNeal – Love Was In Your Eyes (1975)
Olivia Newton-John – Till You Say You’ll Be Mine (1966)
Ben Cramer – Veronica Vrij (1973)
The Allisons – Are You Sure (1961)
ABBA – I’ve Been Waiting For You (1975)
Esther & Abi Ofarim – Morning Of My Life (1967)
The Pebbles – Seven Horses InThe Sky (1968)

Lucifer’s Friend – Ride The Sky

De eerste single van het Duitse Lucifer’s Friend met een Engelse zanger: John Lawton. Tussendoor doet hij ook nog even mee op To My Father’s House van Les Humphries. Ride The Sky verbleef in 1971 welgeteld vier weken in de Tipparade. Ook het debuutalbum is sterk met scherp gitaarspel van Peter Hesslein en een volvet orgeltje van Peter Hecht. Beiden maakten op zeker moment deel uit van het James Last Orkest. Hesslein was zo wie zo een duizendpoot, want hij speelde ook in Brother T. & Family (die ik twee weken geleden al op de pickup gelegd heb). John Lawton werd in 1978 de nieuwe zanger van Uriah Heep als opvolger van de ontslagen drinkebroer David Byron en zou nog diverse soloplaten uitbrengen en nog in menig bandje zijn vocale kunsten laten horen.

 

The Shadows – Let Me Be The One

In 1975 won Nederland het songfestival met Teach In (Ding-a-Dong). The Shadows volgden op gepaste afstand. Zij hadden al een muziekleven achter zich en in 1967 behoorden de commerciële successen tot het verleden. Gitaristen Hank Marvin en Bruce Welch vragen John Farrer en tezamen vormen zij Marvin, Welch & Farrar, maken tot 1974 twee studioalbums en hebben met twee singles, Lady Of The Morning en Faithfull, marginaal succes. Tussentijds treden ze nog op als backing voor Cliff Richard.

Eind 1974 hergroeperen The Shadows mét John Farrar en ze nemen deel aan het songfestival. Let Me Be The One is ongelofelijk Beatlesque; de stem van Farrer en de tweede stem van Marvin doen aan die van Paul McCartney denken. Ook het muzikale arrangement geeft gewoon een Fab4-gevoel. Een tweede plek dus, maar in de hitlijsten doet het beduidend minder. In Engeland is de 12de plek het hoogst haalbare en in Ierland is nummer 10 het eindpunt. In Nederland helemaal geen notering. Ondanks een korte opleving in 1978 met Theme From The Deer Hunter is het daarna over en sluiten voor The Shadows. Ze maken tot eind jaren ’80 nog wel platen met voornamelijk covers, maar dan trekken ze de plug uit de gitaar. Farrar was eind 1977 al vertrokken, maar we hoeven geen medelijden met hem te hebben, want hij richt zich op het componeren en produceren van liedjes. Dat legt hem geen windeieren, want hij is verantwoordelijk voor een enorm aantal hits van met name Olivia Newton-John (die ooit de verloofde van Welch was): Long Live Love, Have You Ever Been Mellow, Hopelessly Devoted To You, You’re The One That I Want, A Little More Love, Magic, Suddenly en Physical.