192 Radio player
192 Radio player

Nuggets: zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie – vrijdag 17 januari 22-23 u

Jackie Cornell – Everyday’s Torture

Het origineel is van The Golden Earring en staat op Eight Miles High uit 1969. Het laatste album met het voorzetsel (The) en het laatste album zonder drummer Cesar Zuiderwijk. Hun versie van Everyday’s Torture is één keer op TV uitgezonden: 12 november 1969 bij VARA’s midweek.

In 1971 nam Jackie Cornell het lied op. Ietsje langzamer, iets psychedelischer, iets bombastischer en met violen en meer soul. De single zou het drie weken in de Top 40 volhouden met als hoogste notering plekje 35. Maar wie is Jackie Cornell?

1962 speelde de Haagse indoband The Rocking Sensation Boys in Duitsland om daar een contract te krijgen voor een half jaar in een nachtclub in Casablanca. Na terugkomst vervulden ze nog een contract in Duitsland om daarna de stekker uit de versterker te trekken. Jacques Eckhardt en Leo Bennink gingen (terug) naar Den Haag en startten The Travellers. Zanger Eckhardt was de grote attractie, want hij kon tevens sax, gitaar, piano en drums spelen en verrijkte hun muziek met jazzakkoorden. Hij verkaste later naar Boots samen met Kid van Ettinger (ex-Incrowd). Ze zouden één redelijke grote hit hebben met In The Beginning (1968) dat zeven weken in de Veronica Top 40 zou staan met als hoogste plek nummer 9. Een jaar later zou de opvolger There’s A Baby het aanmerkelijk minder goed doen: slechts 2 weken. In de V.S. werd In The Beginning (zonder succes) uitgebracht onder de naam Jacky Cornell. Tussen 1970 en 1976 nam Eckhardt verschillende singles op als Jacky, Jack of Jackie Cornell, maar de meesten haalden zelfs de tipparade niet. De single Happy Dreamer (1973) werd een novelty-hit in Canada met een 12de plek en 24 weken in de lijst.

Brick – Dazz

In de nazomer van 1976 kreeg ik weer eens een tiental singletjes uit de V.S. in het bezit. Van tijd tot tijd pakte ik de Billboard en streepte onbekende groepen en liedjes aan. Het was tenslotte de tijd dat een Amerikaanse hit soms maanden over de overtocht deed, voordat het door de Nederlandse radio opgepikt zou kunnen worden. Ik heb door de jaren heen vele plaatjes verzameld, die tot de dag van vandaag in Nederland onbekend zijn.

Eén van die singletjes uit de U.S.A. was van de groep Brick uit Atlanta; een combinatie van twee bands. De éné speelde disco en de andere jazz. Opgericht in 1972, maar pas in 1976 kwam hun eerste 45-toerenplaat (zonder succes) uit. In hetzelfde jaar veranderde ze van platenlabel en kwamen met een geheel nieuw geluid op de nationale radio. Deze single was (net zoals de band) een samenvoeging van Disco en Jazz: Dazz.

Een werkelijk fantastische plaat met ritmewisselingen, waarbij het ongelofelijk moeilijk is niet met de maat mee te bewegen op de disco, funk en jazz. Het lied is later zwaar gesampled door hip-hop artiesten als MC Lyte, Ice Cube, Dana Dane en Snoop Dogg. Het werd een knoeper van een hit in de V.S. Een jaar later deden ze het bovendien nog eens dunnetjes over met Dusic: Disco Music.

Tricky Dicky

Op de draaitafel:

The Who – The Real Me (1973)
The Music Machine – Talk Talk (1966)
Pagliaro – Lovin’ You Ain’t Easy (1971)
The Skyliners – Since I Don’t Have You (1959)
Jackie Cornell – Everyday’s Torture (1970)
Joanie Somers – Don’t Pity Me (1965)
Hard Meat – Run Shaker Life (1970)
Het – Alleen Op Het Kerkhof (1965)
Gino Vannelli – A Song And Dance (1977)
The Jynx – How (1964)
Brick – Dazz (1976)
The Smoke Ring – Waitin’ For Love To Come My Way (1969)
Laurie Styvers – Beat The Reaper (1972)
The Rolling Stones – Let It Rock (1971)
The Pendulum – High On A Hill (1969)