192 Radio player
192 Radio player

NUGGETS – zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie – vrijdag 18 sept 22-23 u

22 september 1970 was de allereerste uitzending van TopPop met presentator Ad Visser en danseres Penney de Jager op de televisie. In deze Nuggets werpen we een terugblik op het ontstaan en de uitzendingen van het baanbrekende programma en draaien de vergeten pareltjes. Yeah!

Tonny Eyk – Avro’s Toppop (1974)
Sparks – Something For The Girl With Everything (1974)
Full House – Do It Right (1967)
The Mods – Moef Ga Ga (1966)
The Skope – Be Mine Again (1966)
Rob de Neijs – Bye Bye Mrs. Turple (1967)
Fever Tree – Man Who Paints The Pictures (1968)
Procol Harum – Beyond The Pale (1974)
Adjéèf The Poet, His Girl(s) His Friend(s) & The Rest Of The World(s) – Iekk! I’m A Freak (1967)
Aphrodite’s Child – Spring, Summer, Winter And Fall (1970)
Holland – Hans Brinker Symphony (1971)
People’s Choice ‎- Party Is A Groovy Thing (1974)
The Stampeders – Wild Eyes (1971)
Jacksons – Think Happy (1976)
Cherry Vanilla – Liverpool (1978)
Mother’s Finest – Mickey’s Monkey (1977)

Sparks – Something For The Girl With Everything

In Nederland leerden we de Amerikaanse broertjes Mael pas in 1974 kennen met het derde en uitstekende vooruitstrevende album Kimono My House. Tijdens optredens viel met name toetsenist Ron op vanwege zijn apathische houding en het hele foute snorretje. De opvolger is minstens zo goed, maar verkoopt aanmerkelijk minder metde singles Never Turn Your back On Mother Earth en Something For The Girl With Everything. Sparks is in de jaren zeventig met name in Engeland populair, maar in de jaren negentig maken ze een come-back met hun kwaliteits-artpop. Hun jongste album kwam dit jaar uit en haalde de 7deplek in de Engelse albumlijst.

Fever Tree – Man Who Paints The Pictures

De band heeft maar vier jaar bestaan en begonnen in 1966 als The Bostwick Vines (folkrock). Twee jaar later en onder hun nieuwe naam wisten ze marginale bekendheid te bereiken dankzij hun single San Francisco Girls (Return Of The Native) dat het tot de 91ste plek in de Billboard Hot 100 wist te schoppen. Het bijbehorende album kwam niet verder dan de 156ste plek. De opvolger (Another Time, Another Place) deed het weliswaar beduidend beter, maar is weinig consistent: uitstekende tracks afgewisseld met richtingloos gepingel. Na het derde album was het over en sluiten voor de psychedelische rockgroep. In 1978 komen ze nog een keer bij elkaar voor een live-optreden dat als Live At Lake Charles uitgebracht wordt. Op het album uit 1968 is Man Who Paints The Pictures bijna zeven minuten en een uitgesponnen slowblues, terwijl de single van iets meer dan 2½ minuten een agressieve psychedelische rocktrack is.

Voor vragen of opmerkingen over Nuggets staat twitter open: #trickydickradio