192 Radio player
192 Radio player

Nuggets: zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie – vrijdag 20 maart 22-23 u

De uitzending staat in het teken van het zinken van de MS Mi Amigo op 20 maart 1980. Vanaf dit schip werden de uitzendingen van Radio Caroline en Mi Amigo de ether in geslingerd.

Het piratenstation was op 29 maart 1964 officieel begonnen met haar uitzendingen vanaf het schip MV Caroline en enkele maanden later fuseerden ze met Radio Atlanta, die vanaf MV Mi Amigo haar muziek uitzond. In 1967 paste de Engelse regering de wet aan, zodat uitzenden vanaf zee illegaal werd en waardoor de reclame-inkomsten drastisch verminderden (eenzelfde wet werd in Nederland pas in 1974 aangenomen). Een jaar later werden beide schepen in beslag genomen en op een veiling voor 2.400 Engelse ponden verkocht (aan de oude eigenaren). Echter, Mi Amigo was een oud schip met serieuze mankementen. Diverse malen is het schip van haar anker geslagen en op een zeebank gelopen. De bemanning van de reddingsboten noemden het schip een drijvende doodskist.

Op 19 maart 1980 brak het anker wederom en dreef het schip in een zware storm richting ondiep water. Acht uur lang probeerde de bemanning het binnenkomende water – dat tot hun borstkas stond – te hozen, terwijl de DJ’s gewoon doorgingen met uitzenden. Maar vlak na middernacht werd het te gevaarlijk om te blijven en slechts minuten later zonk het schip en bleef slechts een stukje mast boven water. De foto van het gezonken zendschip is genomen door Christopher England.

The Rolling Stones – Not Fade Away

Dit is het allereerste lied dat in 1964 op Radio Caroline werd gedraaid werd als een eerbetoon aan de oprichter en eigenaar Ronan O’Rahilly. Het lied is een cover van Buddy Holly & The Crickets (1959) uitvoering en dat de flipzijde van Oh Boy was, maar met een Bo Diddley-riff. Het zou de derde hit van The Stones worden; de vorige twee waren evenzo covers (I Wanna Be Your Man en Come On), maar Not Fade Away was hun eerste Top 10 hit.

Het maken van de single had nogal wat voeten in de aarde, want onderling waren de heren ‘not on speaking terms’. Manager Andrew Loog Oldham riep de hulp van Gene Pitney in, die stelde dat het zijn verjaardag was en alle leden moesten daarom een vol waterglas cognac drinken. Het gevolg was deze historische opname met Phil Spector, die volgens opgaaf de maracas speelde maar feitelijk met een muntstukje op de lege cognacfles tikte.

Klaatu – Calling Occupants Of Interplanetary Craft

Het lied stond op hun debuutalbum 3:47 EST uit 1976 dat zonder enige vorm van informatie of foto’s over de zangers op de hoes uitgebracht werd. Tel daar het Beatlesque geluid op in met name het nummer Sub-Rosa Subway en een criticus bij de Providence Journal kwam tot de voorbarige conclusie dat Klaatu wel eens een anoniem project van de Fab4 kon zijn. Het gerucht steeg tot globale hoogte en stuwde Calling Occupants of Interplanetary Craft tot een hitje. Vlak voor het uitkomen van hun tweede LP (Hope) werd het gerucht ontzenuwd in het Engelse New Musical Express. Ze maakten nog hierna nog twee elpees, maar in 1982 viel de groep uit elkaar omdat een aantal leden niet van live-optredens hielden. Nota bene: ze hadden hun eerste pas in 1981 in Canada gegeven.

De inspiratie voor Calling Occupants kwam van een daadwerkelijke gebeurtenis, zoals beschreven in The Flying Saucer Reader van Jay David (1967). Een groep genaamd International Flying Saucer Bureau stuurde een bericht aan alle leden met het verzoek deel te nemen aan het experiment World Contact Day. Op 15 maart 1953 en op een vooraf bepaald tijdstip moesten allen tegelijkertijd een telepathische boodschap de ruimte in sturen in de hoop dat er contact opgenomen zou worden: Calling occupants of interplanetary craft! Calling occupants of interplanetary craft that have been observing our planet Earth. We of IFSB wish to make contact with you. We are your friends, and would like you to make an appearance here on Earth. Your presence before us will be welcomed with the utmost friendship. We will do all in our power to promote mutual understanding between your people and the people of Earth. Please come in peace and help us in our Earthly problems. Give us some sign that you have received our message. Be responsible for creating a miracle here on our planet to wake up the ignorant ones to reality. Let us hear from you. We are your friends.

Ondanks dat men telepathisch zegt dat we hen in vriendschap zullen ontvangen, heb ik zo mijn twijfels gezien de aard van het beestje. Dit zou wel eens de reden kunnen zijn waarom er geen contact opgenomen is met de aardbewoners. Onze reactie is achterdocht en vijandigheid en misschien zijn de buitenaarders bang dat onze domheid overdraagbaar is. Of zoals Stephen Hawking zei: I believe alien life is quite common in the universe, although intelligent life is less so. Some say it has yet to appear on planet Earth.

Gered uit de woeste golven:

Little Mac & The Boss Sounds – In The Midnight Hour (1965)
The Rolling Stones – Not Fade Away (1964)
New Riders Of The Purple Sage – On My Way Back Home (1972)
Simon Dupree & The Big Sound – Broken Hearted Pirates (1969)
Kathy Kirby – You’re The One (1964)
The Mar-Keys – Last Night (1961)
Neil Diamond – Crunchy Granola (1971)
Sylvan – We Don’t Belong (1965)
The Fortunes – If You Don’t Want Me Now (1964)
Bonzo Dog Doo-Dah Band – The Equestrian Statue (1967)
Klaatu – Calling Occupants Of Interplanetary Craft (1976)
Georgie Fame & The Blue Flames – In The Meantime (1965)
Illusion – Everywhere You Go (1977)
Steve Miller Band – Living In The U.S.A. (1968)
The Incredible String Band – Way Back in the 1960s (1967)
Lester & Denwood – Sing Sing (1974)
Stephanie De Sykes & Rain – Born With A Smile On My Face (1974)
The Beatles – A Day In The Life (1967)