192 Radio player
192 Radio player

NUGGETS – zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie – vrijdag 22 jan 22-23 u + dinsdag 26 januari 24-01 u (hh)

De Nuggest lijst van deze week:

 • Massada – Dansa (Don’t quit dancing) (1978)
 • Samantha Jones – Surrounded by a ray of sunshine (1967)
 • Curtis Mayfield – Freddie’s dead (1972)
 • The Happy Return – I thought I loved her (1969)
 • Cristal – Les yeux fermés (1971)
 • The Ardells – Stronger than dirt (1964)
 • Carole King – Sweet seasons (1971)
 • Frank Sinatra – A man alone (1969)
 • Ian Matthews – Reno Nevada (1971)
 • The Nighthawks – When sin stops (1958)
 • Coloured Balls – Devil’s discipline (1973)
 • Scott Walker – The seventh seal (1969)
 • Kiss – Beth (1976)
 • The Buffoons – It’s the end (1968)
 • Elliot Murphy – Last of the rock stars (1973)
 • Mosaic Tweed – You and me (1969)

Frank Sinatra – A Man Alone

In 1969 brengt Ol’ Blue Eyes een album uit met louter composities van Rod McKuen, vol romantische luisterliedjes en gedichten over (de bespiegeling van) het leven. Ik luister er nog regelmatig naar en steeds weer emotioneren de titelsong en Love’s Been Good To Me mij. Maar wie was deze man eigenlijk?
Een zwerver: vanwege zijn alcoholistische en gewelddadige stiefvader vertrok hij op 11-jarige leeftijd en hield hij zichzelf in leven door allerhande klusjes. Tijdens deze jaren is hij begonnen met het bijhouden van een dagboek, waar hij later de inspiratie uit putte voor zijn dichtwerken en muziek.
Een dichter: hij heeft meer dan zeventig boeken en gedichtenbundels geschreven. Hij is nog steeds de best verkochte dichter aller tijden, en alleen al in 1968 verkocht hij meer dan een miljoen boeken.
Een acteur: sinds eind jaren vijftig heeft hij in circa 25 films en series gespeeld. U zult het waarschijnlijk niet geloven, maar Rod zag in zijn jeugdjaren uit als een ware hunk; een type Robert Redford.
Een vertaler: Begin jaren zestig vertrok hij naar Frankrijk en ontmoette daar Jacques Brel, waarmee hij een nauwe vriendschap zou onderhouden. Vele composities heeft hij naar het Engels vertaald, waardoor Brel’s liedjes wereldbekend werden zoals If You Go Away en Seasons In The Sun. Ook heeft hij liedjes van onder andere Gilbert Bécaud en Michel Sardou vertaald.
Een componist: Een groot componist zelfs; meer dan 2.000 liedjes, die door vrijwel alle groten der muziekaarde zijn opgenomen. De lijst is ellenlang en divers tot aan Madonnaen Kurt Cobain toe.
Een zanger: Hij heeft in zijn leven meer dan 200 LP’s en CD’s opgenomen. Hij is zanger sinds eind jaren vijftig en zong in de band van Lionel Hampton. De LP van Frank Sinatra zette hem op de muziekkaart, met als gevolg dat hij met zijn hese stem in Europa (en met name Nederland) twee nummer 1-hits had: Soldiers Who Want To Be Heroes en Without A Worry In The World, een vertaling van Georges Moustaki’s Le Meteque. Had hij een goede stem? De meningen zijn verdeeld, maar hij maakte elk lied ontegenzeggelijk een persoonlijk verhaaltje.
Een verzamelaar: in zijn huis in Beverly Hills had hij honderden opnames, die nooit uitgegeven zijn, maar ook had hij de grootste privé muziekverzameling ter wereld.

Kiss – Beth

Is het een typisch geval van commercie? Ik doel op hun grootste (wereld)hit I Was Made For Lovin’ You. Het is aardig, maar absoluut niet representatief voor Kiss; in haar thuisland haalde het lied de Billboard Top 10 ook niet. De band is in Europa nooit op waarde geschat, terwijl ze in de V.S. mega waren (tot de heren enkele jaren geleden ruzie kregen).

Ik maakte kennis met het geweld van Kiss in 1976. Er was weer een verse lading singletjes per post aangekomen; liedjes, die in Nederland nog onbekend waren. Het duurde in die dagen wat langer voor een lied de plas overstak. Detroit Rock City was de A-kant en Beth de flip-zijde. Twee totaal verschillende liedjes en stijlen; twee uitersten van het kunnen van Paul Stanley, Ace Frehley, Peter Criss en Gene Simmons; de man met de immens lange tong. Detroit Rock City is hun zogenaamde ‘signature song’; rauwe hardrock, die het beste tot z’n recht komt met de luidsprekers vol open. De toenmalige buren zijn mij nog dankbaar.

Beth is een gevoelige piano-ballad, daterend uit de tijd dat Criss nog drumde in een onbekend bandje. De oorspronkelijke titel was Beck en het lied ging over de vrouw van de gitarist van de band, die continu de oefeningen van de band onderbrak om te vragen wanneer hij naar huis zou komen. Een zwaar gevalletje van onder de plak zitten? Componist Penridge zei dat hij deze telefoongesprekken vrijwel letterlijk een paar dagen lang in zijn notitieboekje heeft opgeschreven. Ze hebben wel een demo opgenomen, maar het lied nooit uitgebracht totdat Criss bij Kiss terecht kwam. De naam werd veranderd in Beth en de tekst werd iets sentimenteler. I know you love complaining, but Beck what can I do? Werd veranderd in I think I hear them callin’, Oh, Beth what can I do? De radiostations draaiden Beth en de platenmaatschappij heeft toen snel Detroit Rock City de achterkant gemaakt. Het werd hun grootste hit.

Voor vragen of opmerkingen over Nuggets staat twitter open: #trickydickradio