192 Radio player
192 Radio player

NUGGETS – zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie – vrijdag 25 sept 22-23 u

Vanavond geen TopPop, maar TipPop 😊:

Op de draaitafel:

Van Halen – Ain’t Talkin’ ‘Bout Love (1978)
Miki Dallon – I’ll Give You Love (1965)
Michael Parks – Long Lonesome Highway (1970)
Jimmie Rodgers – English Country Garden (1961)
Walter Egan – Magnet And Steel (1978)
Sandy Coast – Shipwreck (1969)
The M.V.P.’s – Turnin’ My Heartbeat Up (1971)
Love – 7 And 7 Is (1966)
Anita Kerr Singers – Daytime Nighttime (1971)
Billy Preston – That’s The Way God Planned It (1969)
Dimitri Van Toren – Met Jouw Wonderland Muziek (1973)
Spirit – I Got A Line On You (1968)
T2 – No More White Horses (1970)

Van Halen – Ain’t Talkin’ ‘bout Love

De schooldirecteur noemde mij een luie leerling en hij had gelijk. Ik zag dat toen heel anders, maar het enige wat ik deed was opletten tijdens de klasuren. Een examen leren deed ik door ’s ochtends vijf uur op te staan en in alle rust de stof een keertje door te lezen voor minimalistisch een zeventje en soms een achtje. Na schooltijd was ik of met voetbal of met muziek bezig; huiswerk kon mij gestolen worden en dus werd 1977 mijn laatste schooljaar en ging ik via een uitzendbureau aan de slag om begin ’78 mijn eerste vaste baantje te scoren.

In mijn herinnering was 1978 geen geweldig muziekjaar met heel veel hits met eeuwigdurende herhalingen en een hoog meezinggehalte, maar ook meerdere Nederlandstalige dieptepunten (onder andere over iets met een waterkraan). De radio overdag was geen verwennerij en in de auto van huis naar werk v.v. stond steeds vaker de cassettespeler aan. Radio luisteren deed ik ’s avonds naar programma’s waar veelal albumtracks gedraaid werden. Geweldige platen kwamen dat jaar uit, maar twee lagen het meest op mijn draaitafel: The Last Waltz en het debuutalbum van Van Halen. Met name de A-kant was een dik kwartier genieten. Runnin’ With The Devil gevolgd door het magistrale Eruption en You Really Got Me, dat de Kinks-klassieker nieuw leven inblies, afgerond met Ain’t Talkin’ ‘bout Love en I’m The One. De plaat kreeg In Nederland pas aandacht nadat Runnin’ With The Devil in mei uitgebracht werd, maar ik had een zelfgemaakte mix van Eruption en Ain’t Talkin’ ‘bout Love gemaakt die ik vaak en heel hard draaide. Luchtgitaarspelen op het anthem van de jonge honden.

Spirit – I Got A Line On You

drummer Ed Cassidy was een markant musicus en zijn tijd ver vooruit. Hij bleek een muzikale alleseter en geen genre was hem vreemd: showbands, dixieland, country & western, bijdragen aan soundtracks van films enzovoort. Hij speelde samen met een keur aan jazzmuzikanten zoals Cannonball Adderly en Gerry Mulligan. In de zestiger jaren maakte hij de switch naar de rockmuziek en vormde hij met Taj Mahal en Ry Cooder de groep The Rising Sons.

Na die periode startte hij met zijn stiefzoon Randy Wolfe, bekend geworden als Randy California, en drie ander muzikanten (Jay Ferguson, Mark Anders en John Locke) de groep Spirit. Helaas bleef het grote succes uit voor deze groep: I Got A Line On You was het enige nummer dat een hoge positie in de Billboard wist te bereiken.

Voor vragen of opmerkingen over Nuggets staat twitter open: #trickydickradio