192 Radio player
192 Radio player

Nuggets: zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie – vrijdag 27 maart 22-23 u

Vanavond een mengelmoes van vrijwel alle genres: rock & roll, blues, soul, funk, kleinkunst, psychedelische en progressieve rock, singer-songwriter en gewoon lekkere pop.

The V.I.P.’s – I Wanna Be Free

Een weinig succesvolle band uit Carlisle (U.K.), die het na 5 singles voor gezien hielden. De band bestond voornamelijk uit ex-leden van de Dakotas en de Ramrods. In 1967 veranderen ze hun naam in Art en maken een elpee. Dan stapt Keith Emerson uit de band en gaat naar The Nice (en weer later de formatie ELP), bassist Greg Ridley startte samen met Steve Marriott de groep Humble Pie (met Peter Frampton) en de overige leden gingen op in Spooky Tooth. The V.I.P.’s hadden een heel volwassenen geluid en de stem van de zanger was donker, waardoor het gevoel ontstaat dat je naar het toekomstige Blood, Sweat & Tears luistert.

King Crimson – 21st Century Schizoid Man

In de platenzaak stond ik ergens in 1974 gebiologeerd naar de hoes van de elpee te kijken, die inmiddels al vijf jaar eerder uitgegeven was. Een tekening van een angstige en schreeuwende man. Een soort Munch. Slechts vijf nummers op de zwarte schijf, waarvan de kortste bijna zes minuten. Ik besloot de plaat te beluisteren, aangespoord door de verkoper. Ik was snel verkocht (en de plaat ook), want alleen al de opening van 21st Century Schizoid Man. Stevig drumwerk, blazers en vervormde zang. Er staan geen zwakke nummers op en het laatste is het magistrale The Court Of The Crimson King. Over een zwarte koningin, een dodenmars en een heks gesitueerd in een middeleeuwse rechtbank.

De hoes bleek een apart verhaal. Halverwege het album hadden ze nog geen idee wat de voorkant zou moeten worden. Eén van de leden wist wel iemand. Op de dag dat ze Schizoid Man opnamen kwam een jongeman binnen lopen en liet hen de hoes zien en iedereen was zwaar onder de indruk. Barry Godber, degene die de hoes getekend had, was pas 21 jaar. Drie dagen na het overhandigen krijgt hij op straat een hartaanval en overlijdt ter plekke.

King Crimson bestaat nog steeds, trekt nog altijd volle zalen en heeft trouwe fans. Nu is het natuurlijk ook een topband, want door de jaren heen speelden diverse geweldenaren (al dan niet kort) een belangrijke rol: Greg Lake, Gordon Haskell, John Wetton, Bill Bruford, Adrian Belew en Andrew McCulloch. De enige vaste waarde is Robert Fripp. 15 livealbums en 13 studio albums, waarvan de laatste uit 2003. In The Court Of The Crimson King bleek uiteindelijk hun grootste succes, maar dat album is dan ook een tijdloze klassieker.

Het zendschema:

The Dovells – You Can’t Sit Down (1963)
Kevin Ayers – Stranger In Blue Suede Shoes (1971)
The VIP’s – I Wanna Be Free (1966)
Zjef Vanuytsel – De Zotte Morgen (1970)
Art – What’s That Sound (1967)
The Sweepers – Harlem Song (1973)
Billy Arnell & The Sparkles – Tough Girl (1965)
Poco – A Good Feelin’ To Know (1972)
Sly & Family Stone – Underdog (1967)
Bernie Flint – I Don’t Want To Put A Hold On You (1977)
Taste – Blister On The Moon (1968)
Ray Charles – Mess Around (1953)
The Garden Of Eden – Flower Man (1967)
Elton John – Idol (1976)
King Crimson – 21st Century Schizoid Man (1969)
Etta Cameron – I Gotta Feeling (1974)