192 Radio player
192 Radio player

NUGGETS – zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie – vrijdag 27 nov 22-23 u

Nuggets staat 27 november geheel in het teken van het eenmalige festival in Palm Beach (28-30 november 1969). Het was de bedoeling dat dit de eerste van velen zou worden, maar er gingen (te) veel zaken mis. De autoriteiten waren bang voor Woodstock-achtige taferelen van drugs en seks. De lokale sheriff gooide een cordon van 150 politiemensen rond het terrein, zodat de toeschouwers er moeilijk konden komen. Uiteindelijk kwamen er 40.000. Het weer sloeg om (regen, kou) en er was een tekort aan voedsel en toiletten. De organisator verloor US$ 500.000 en ging failliet.

Een greep uit de bands die optraden:
Grand Funk Railroad – Footstompin’ Music (1971)
Spooky Tooth – I’ve Got Enough Heartaches
Terry Reid – Seed Of Memory (1976)
The (New) Rotary Connection – I Am The Black Gold Of The Sun (1971)
The Byrds – Goin’ Back (1968)
The Rolling Stones – Stop Breaking Down (1972)
Steppenwolf – Magic Carpet Ride (1968)
Jefferson Starship – Count On Me (1978)
King Crimson – Epitaph (1969)
Pacific Gas & Electric – Thank God For You Baby (1971)
Vanilla Fudge – Take Me For A Little While (1967)
Johnny Winter – Be Careful With A Fool (1969)

The New Rotary Connection – I Am The Black Gold Of The Sun

De band is opgericht in Chicago, door Marshall Chess (zoon van Leonard Chess, oprichter van Chess Records). Er werden verschillende bandleden binnengehaald, maar bij Chess Records werkte destijds een receptioniste die toevallig een prachtige stem met een bereik van 5 octaven had: Minnie Ripperton. Ook zij werd bij de band gevoegd, evenals soullegende Sidney Barnes en Judy Hauff.

The Rotary Connection heeft tussen 1967 en 1971 zes albums uitgebracht, maar zonder groot succes. Een beetje eerherstel kwam doordat ze sinds de jaren ’70 steeds meer als een invloedrijke cultgroep erkend worden. Minnie Ripperton zou een zeer succesvolle, maar korte, solocarrière krijgen. In 1979 overleed zij aan de gevolgen van borstkanker, op 31-jarige leeftijd.

The Rolling Stones – Stop Breaking Down

Net als bij The Beatles zijn de elpees en CD’s van The Rolling Stones meerdere malen uitgebracht. Eerst gewoon, dan enhanced, dan remastered, dan etc. etc. etc. Alles voor de poen. Wiens idee het is? Wellicht de band zelf, maar waarschijnlijker de managers of de platenmaatschappijen, die de koe tot de laatste druppel willen uitmelken. Zonder ook maar een greintje fantasie. Zet er een extra nummer op. Je kan mij niet wijsmaken dat ze in de studio destijds maar 10 nummers hadden opgenomen. De meeste artiesten nemen minimaal het dubbele op om dan te schiften voor de ‘final cut’.

In 2010 besloten The Glimmer Twins de dubbelelpee Exile On Main Street nogmaals uit te brengen, maar met een bonus: 10 niet eerder uitgegeven nummers. Een verademing tussen alle gewone re-issues. En om mijn geluk nog wat te verhogen vond ik de dubbel-ceedee in de afgeprijsde bak voor iets minder dan € 10. Geen klachten natuurlijk. Korting is altijd welkom. Het album was in Zuid-Frankrijk opgenomen, omdat Keith Richards na de belastingvlucht van de Stones uit Engeland daar neergestreken was en hij in een aantal landen niet meer welkom was vanwege zijn drugsgebruik. De critici en fans waren in 1971 lyrisch over het dubbelalbum, ondanks dat het nauwelijks single-hits produceerde. De Stones zelf, en dan met name Mick Jagger als het meest experimentele bandlid, waren minder tevreden. Richards stelde dat ze inmiddels een status hadden dat ze niet langer naar de platenmaatschappij luisterden, maar gewoon hun ding deden. Jagger had inmiddels zijn buik vol van rock & roll.

Voor vragen of opmerkingen over Nuggets staat twitter open: #trickydickradio