192 Radio player
192 Radio player

NUGGETS – zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie – vrijdag 28 aug 22-23 u

Een uitstekende Bob Dylan-cover en het origineel van een Neil Young-cover plus twee verjaardagen. Indien je minder dan drie liedjes kent verplichte kost voor een muzikale ontdekkingsreizigers.

Carla Thomas – For You (1960)
Van Der Graaf Generator – Theme One (1971)
The Original Caste – One Tin Soldier (1969)
David Soul – I Wish I Was (1977)
Mod Squad Ft. Lee Greenwood – This Is My Woman (1969)
Raspberries – Overnight Sensation (Hit Record) (1974)
The United States Of America – Hard Coming Love (1968)
Don & Dewey – Farmer John (1959)
Jimmy Radcliffe – Long After Tonight Is All Over (1965)
Greenfield & Cook – The End (1970)
The Soup Greens – Like A Rolling Stone (1965)
Nucleus – Song For The Bearded Lady (1971)
The Invincibles – Heart Full Of Love (1965)
Jack Gold Sound – Summer Symphony (1971)
Koot & Bie – Dat Is De Blues (1969)
Dan Fogelberg & Tim Weisberg – The Power Of Gold (1978)

Van Der Graaf Generator – Theme One

Het begint allemaal in Manchester in 1967; daar is de band door Chris Judge Smith en Peter Hammill opgericht. De naam van de band is ontleend aan een elektrostatische generator, die – niet geheel verrassend – vandegraaff-generator wordt genoemd. De muziek van de band wordt bestempeld als progressieve rock maar in die tijd was hun muziek erg kunstzinnig en experimenteel. Het echte grote succes voor de band blijft echter uit, alleen in Italië was Van Der Graaf Generator zeer populair. De samenstelling van de groep is nogal eens gewijzigd. Hammill bleek telkens de drijvende kracht achter de groep te zijn, met zijn donkere en existentialistische songteksten. Van Der Graaf Generator vergaarde uiteindelijk een intense cult-aanhang en werd een van de meest vooraanstaande art rockgroepen. In 1972 ging Peter Hammill solo, maar in 1975 kwam de band voor vier albums weer bij elkaar om in 1978 te stoppen. Pas in 2005 zou hun volgende album uitkomen.

Op hun vierde album uit 1971 (Pawn Hearts) staat op de Canadese en Amerikaanse persing Theme One; in Europa werd het uitsluitend als single uitgebracht. In de regel schreef met name Pete Hamill de liedjes, maar Theme One is door ‘vijfde’ Beatle George Martin gecomponeerd in opdracht van de BBC en als openingsthema van de allereerste BBC 1 uitzending in september 1967.

Koot & Bie – Dat Is De Blues

De Nederlandse kleinkunst kent vele grote namen, maar Kees van Kooten & Wim de Bie behoren met hun sketches en liedjes tot het allerbeste dat Nederland te bieden heeft. Op zeer humoristische wijze wisten zij decennialang sociale en politieke misstanden onder de aandacht te brengen. Hun sketches waren vaak het gesprek van de week en ze hebben de Nederlandse taal verrijkt met vele nieuwe woorden zoals fijns, krommunicatie, jemig de pemig, winterklaar, doemdenken, krasse knarren en regelneef. Nieuwe uitdrukkingen zoals pruimen op sap zetten, en wel hierom, gelul van een dronken aardbei en oudere jongere.

Het begon allemaal in 1963 bij de radio gevolgd door sketches op de televisie in Hadimassa en het Gat van Nederland. Hun definitieve doorbraak kwam met het Simplisties Verbond en Keek Op De Week. Ontelbare typetjes passeerden de revue; de één nog leuker of perverser dan de ander. Ze kregen nationale bekendheid met het satirische Hadimassa, maar de samenwerking eindigde in 1972 een tikje in mineur. Ze hadden een vaste rubriek genaamd ‘weerzinwekkende gesprekken’ en tijdens een sketch maakten zij discriminerende opmerkingen over joden, homoseksuelen en negers. Je raadt het al…..de dubbele bodem van de satire werd niet begrepen en zij moesten publiekelijk hun excuses maken. In diezelfde aflevering vertolkten zij ook 1948; een nostalgisch nummer over het leven in Nederland in de wederopbouw. Gerard Cox had later met deze vertaling van Gilbert O’Sullivan’s Alone Again Naturally een kleine hit. Het was tevens de basis voor de langlopende serie Toen Was Geluk Heel Gewoon.

Het ironische programma had hoge kijkcijfers, hetgeen de VARA verbaasde omdat ze meenden dat het (te) elitair was; een programma voor iedereen, maar niet allemaal. Uit Hadimassa komt Dat Is De Blues; een swingblues nummer met een fantastische opbouw en (natuurlijk) een schitterende tekst over een wannabee-hippie.