192 Radio player
192 Radio player

Nuggets: zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie – vrijdag 29 nov 22-23 u

Vrijdagavond 29 november (22-23u) vervolgt Tricky Dicky ‘Nuggets’; de zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie.

Marvin Gaye – This Love-Starved Heart Of Mine (It’s Killing Me)

In 1980 – slechts een paar maanden voordat zijn vader hem neerschoot – ontdekte ze bij Motown een tape met opnamen van Marvin Gaye. Liedjes uit de periode 1963 – 1968 die nooit uitgebracht waren, waaronder Love Starved Heart. Het werd als demo een hit in de Northern Soul-dancings, maar werd lang toegeschreven aan JJ Barnes; een zanger uit Detroit met dezelfde stemkwaliteiten. In 1994 kwam Love Starved Heart eindelijk op een verzamelalbum van Marvin Gaye: Rare and Unreleased.

Het lied was geschreven door twee (blanke) onderwijzers uit Detroit en geproduceerd door een jonge Johnny Bristol. Dit is het beste Marvin Gaye-lied uit de zestiger jaren, en het is een raadsel waarom dit in die periode nooit als single uitgebracht is. Er werden wel 250-500 exemplaren speciaal gemaakt als promotie voor de aanwezige gasten op de avond van release van Rare And Unreleased in 1994. Uiteindelijk overleefde slechts enkele exemplaren, want de meesten kwamen op de grond terecht tussen de dansende aanwezigen. Door deze stompzinnigheid is het vandaag de dag één van de meest begerenswaardige plaatjes van het Motown-label en kost een exemplaar circa UK£ 450.

Sanford Townsend Band – Smoke From a Distant Fire

In 1974 kwam Johnny Townshend regelmatig over de vloer bij zijn vrienden Ed Sanford en Steven Stewart. De laatste kon hele nachten gitaar spelen, want hij wilde een uitstekend klassiek gitarist worden. Helaas betekende dit slaapgebrek voor Ed, die na weer een lange nacht-sessie riep dat hij eens moest ophouden met die rommel en iets moest schrijven dat geld ging opleveren. En hop, binnen een paar minuten klonken de ruwe melodieën van Smoke From A Distant Fire door de kamer. Iedereen kan die rommel schrijven, riep Stewart. Townshend schreef de tekst; de titel kwam van een gedicht dat Sanford ooit op school had geschreven. Ze waren overigens al verantwoordelijk voor composities voor Loggins & Messina (en later I Keep Forgettin’ van Michael McDonald).

Playlist

Het programma:

Marvin Gaye – This Love-Starved Heart Of Mine (It’s Killing Me) (1967)

Kansas – The Wall (1976)

The Cake – Rainbow Wood (1967)

Eric Burdon & War – Spill the Wine (1970)

Boots – In The Beginning (1968)

Fanny – Blind Alley (1972)

Taj Mahal – Leaving Trunk (1968)

Deep Purple – When A Blind Man Cries (1972)

P.P. Arnold – The First Cut Is The Deepest (1967)

Sanford Townsend Band – Smoke From a Distant Fire (1977)

Thoughts And Words – Morning Sky (1969)

Mama Cass Elliot – New World Coming (1970)

Tony Dallara – La Novia (1961)

The Free Movement – I’ve Found Someone Of My Own (1971)

The Universals – Green Veined Orchid (1967)

Graham Parker & The Rumour – New York Shuffle (1977)