192 Radio player
192 Radio player

Nuggets: zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie – vrijdag 3 april 22-23 u

Vanavond weer eens ouderwets een verzameling van onbekende liedjes plus drie ondergewaardeerde juweeltjes:

John Mayall & The Bluesbreakers – Crawling Up A Hill (1964)
Fluff – Sunny Honey Girl (1970)
Pentangle – Light Flight (1969)
Sea Level – Shake A Leg (1977)
Marianne Faithfull – Sister Morphine (1969)
Jane – Hangman (1972)
AB & C – Vies (1966)
Tim Buckley – Move With Me (1972)
Grisby Dyke – The Adventures Of Miss Rosemary La Page (1968)
Rodriguez – Sugar Man (1970)
Don Gardner & Dee Dee Ford – I Need Your Lovin'(1962)
The Johnny Otis Show – Bye Bye Baby (1957)
Continental Uptight Band – On The Ride (1972)
Dana Valery – You Don’t Know Where Your Interest Lies (1967)
Phil Daniels + The Cross – Penultimate Person (1979)

Marianne Faithfull – Sister Morphine

Gecomponeerd door Jagger en Richards, maar de tekst is van Faithfull. De heren besloten haar niet de credits te geven en pas na een rechtszaak kreeg zij in 1994 de eer (en de royalties) toegewezen. Een gedeelte van de tekst werd geïnspireerd door een verblijf in het ziekenhuis van Anita Pallenberg; de toenmalige vriendin van Keith Richards, nadat ze eerst een relatie met Brian Jones had. Ten tijde van de opname van Sister Morphine was Faithfull de vriendin van Mick Jagger, maar geen zware gebruiker. In 1970 werd de relatie beëindigd en verloor ze een rechtszaak over voogdijschap van haar zoontje. Als gevolg ondernam ze een zelfmoordpoging en leefde twee jaar verslaafd aan de heroïne in de straten van Londen. Uiteindelijk wist ze haar verslaving te overwinnen, maar een voortdurende keelontsteking en gebruik van drugs had haar stem beschadigd en verlaagd, zoals te horen is op haar comeback album Broken English; Sister Morphine is toen nogmaals opgenomen en als begeleidende single uitgebracht.

In 1969 was de single door Faithfull opgenomen met Jagger op de akoestische gitaar en Ry Cooder op de slidegitaar. De single Something Better met op de flipzijde Sister Morphine werd na twee weken uit de handel genomen vanwege de verwijzing naar drugs. De Rolling Stones namen het in 1971 voor Sticky Fingers op; de hoes met de ritssluiting. Ik ben een Stones-fan, maar de uitvoering van Faithfull is beter. In een interview in 1989 zei Marianne Faithfull dat ze – elke keer wanneer ze het zingt – een beeld voor ogen heeft. Stukjes van haar eigen leven in haar hoofd. Ze hoort dan de sirene van de ambulance. I know I can sing it. I wrote it. It belongs to me. Sister Morphine is part of me.

Rodriguez – Sugar Man

Ergens in 2013 zag ik de docu-film over Sixto Rodriguez: Searching For Sugarman. Een Amerikaanse singer-songwriter die in zijn moederland geen poot aan de grond kreeg, maar (zonder dat hij het zelf wist) zijn muziek was in Zuid-Afrika hij zo populair en invloedrijk dat hij meer platen verkocht dan Elvis Presley. Maar ook Zimbabwe, Botswana, Australië en Nieuw-Zeeland was hij enorm populair. In de negentiger jaren besloten fans hem op te sporen, hetgeen een tweede kans werd. De zoektocht werd opgenomen en won een Academy Award.

Zijn muziek werd in Zuid-Afrika vergelijken met Bob Dylan en Cat Stevens en een aantal van zijn liedjes werden anti-Apartheid anthems en waren een inspiratiebron voor andere musici, die tegen de Apartheid protesteerden. Onder andere Steve Biko was een fan. Rodriguez zelf wist hier niets van, maar per toeval kwam zijn oudste dochter op een website over zijn werk. Van het een kwam het ander en speelde vervolgens in 1997 zes uitverkochte concerten in Zuid-Afrika.

Rodriguez heeft in 1970 en 1971 twee albums opgenomen. Op de eerste – Cold Fact – staat zijn meest populaire track Sugar Man, dat ook zijn bijnaam werd. Het lied gaat over drugs en Sugar Man is de dealer. Jumpers (in de tekst) zijn amfetaminen, coke is natuurlijk cocaïne en sweet Mary Jane is marihuana. Vanwege deze referenties was het lied in de zeventiger en tachtiger jaren verboden op de Zuid-Afrikaanse radio en de elpees werden verkocht met Sugar Man letterlijk vol met krassen, zodat iedereen juist nieuwsgierig was naar het lied. Wellicht is dat de reden van de enorme populariteit?