192 Radio player
192 Radio player

NUGGETS – zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie – vrijdag 4 dec 22-23 u

Een ‘gewone’ Nuggets met twee verjaardagen, maar wel met de onbekende goudklompjes.

Boudewijn de Groot – Ik Ben Ik (1974)
Autosalvage – Rampant Generalities (1968)
The Mixtures – The Pushbike Song (1970)
Jenny & The Rascals – That’s A Man’s Way (1967)
Eroc – Wolkenreise (1978)
The Clovers – Love Potion No. 9 (1959)
Highway Robbery – Promotion Man (1972)
The Showmen – Take It Baby (1965)
Junior Campbell – Reach Out And Help Your Fellow Man (1973)
Bobbi Martin – For The Love Of Him (1969)
Fresh Maggots – Dole Song (1971)
Moby Grape – Hey Grandma (1967)
Southside Johnny & The Ashbury Jukes – Love On The Wrong Side Of Town (1977)
Vashti Bunyan – Some Things Just Stick In Your Mind (1965)
War – The World Is A Ghetto (1972)
Bill Brandon – Self Preservation (1967)
John Kongos – He’s Gonna Step On You Again (1971)

Southside Johnny & The Ashbury Jukes – Love On The Wrong Side Of Town

1980: Uitverkoop – elpee’s voor ƒ 2,50 was de lokkende kreet. Tsja, daar kon ik natuurlijk niet aan voorbij gaan. Op z’n minst de bakken doorspitten, want je weet maar nooit. Ik had beter moeten weten; ik kwam zelden met slechts één dingetje weg. Bepakt en bezakt sleepte ik circa 25 elpee’s naar de kofferbak van de auto. Tussen die stapel elpee’s zat onder andere Southside Johnny & The Ashbury Jukes met het album This Time It’s For Real. In Nederland nagenoeg onbekend, maar ik kende hem van zijn vriendschap en samenwerking met Bruce Springsteen en Steve van Zandt. Sinds 1970 speelde ze samen in bandjes die het clubcircuit nauwelijks ontstegen. Met name Van Zandt schreef een groot deel van de liedjes en speelde mee in de band, evenals veel E Street-leden. Bon Jovi noemt Southside Johnny zelfs een inspiratiebron. Van Zandts’ verplichtingen aan de E Street Band betekende het einde van de samenwerking in 1979, alhoewel hij van tijd tot tijd nog wel voor hem componeerde. Southside Johnny heeft sinds 1976 bijna 30 albums opgenomen, maar hij kende weinig commercieel succes.

John Kongos – He’s Gonna Step On You Again

Vier gulden en vijfentwintig cent. Mijn spaarpot zette ik terug op mijn nachtkastje. Het was er eentje in de vorm van een reclamezuil met een gleuf in het dakje. Gekregen van de Boerenleenbank bij het aangaan van een Zilvervloot spaarrekening. Met een licht opgewonden gevoel opende ik de deur van de platenwinkel op zoek naar He’s Gonna Step On You Again van John Kongos. Ik had het nummer meermaals op de radio gehoord en wilde het graag hebben. Het inheemse getrommel, de wat spannende manier van zingen, de rockende gitaar. Zeker geen stereotiep Top 40-nummer. Een andere sound, een andere opbouw. De tekst ging langs mij heen, maar nu herken ik het nu als een protestsong. Een geluid tegen de blanke bezetter van Zuid-Afrika die de oorspronkelijke bewoners uitbuit.

Zuid-Afrika, omdat John Kongos daarvandaan komt, zelf nazaat van een blanke immigrant. Hij had daar al redelijk succes met Johnny Kongos & The G-men, voordat ie in Engeland zijn geluk ging beproeven. Met zowel He’s Gonna Step On You Again en de opvolger Tokoloshe Man bereikte hij de vierde plek in de Britse hitlijst. Ook het album met beide nummers erop had succes, maar daarna verdween hij achter de schermen als producer en componist.

Voor vragen of opmerkingen over Nuggets staat twitter open: #trickydickradio