192 Radio player
192 Radio player

NUGGETS – zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie – vrijdag 5 feb 22-23 u + dinsdag 9 februari 24-01 u (hh)

Herhaling op dinsdag om 24.00 uur.

Geen hits; wel raak!

 • The Grass Roots – The Runway (1972)
 • Don Varner – Tear Stained Face (1967)
 • Ozark Mountain Daredevils – Jackie Blue (1974)
 • The Mood-Mosaic – A Touch Of Velvet – A Sting of Brass (1966)
 • Big Sleep – Bluebell Wood (1971)
 • Sharon Tandy – Hold On (1968)
 • Jake Holmes – So Close (1970)
 • Jackson C. Frank – Blues Run The Game (1965)
 • Tigers On Vaseline – The John Scene (1973)
 • The Diamonds – Little Darlin’ (1957)
 • Blackfoot – Train, Train (1979)
 • Andy & Joey – You’re Wondering Now (1964)
 • Wim de Craene – Tim (1975)
 • Boz Scaggs – I’m Easy (1969)

Andy & Joey – You’re Wondering Now

Tegenwoordig is het ska-lied beter bekend in de uitvoering van mevrouw Winehouse. Een aardige uitvoering, maar van mij krijgt ze slechts een mager zesje als rapportcijfer. Liefhebbers van misdaadseries zullen het liedje herkennen als de intro van Death In Paradise en oudere jongeren zullen zich de reggae uitvoering van The Specials nog herinneren.

Het origineel is van Andy & Joey zijnde Reuben Anderson en Joanne Dennis. Althans dat zeggen de websites, maar het lied is in 1960 al opgenomen door The Skatalites. De opnamen zijn alleen niet meer terug te vinden; een singletje is een collector’s item. The Skatalites waren een Jamaicaanse ska-band die officieel tussen 1963 en 1965 bestaan heeft, maar de meeste bandleden speelden al sinds 1955 met elkaar. Ze waren onder andere sessiemuzikanten voor Prince Buster, Desmond Dekker, Lee Perry, Toots & The Maytals en The Wailers. Ze hadden als groep succes met de single Guns Of Navarone. Begin jaren ’80 kwamen ze weer bij elkaar en sindsdien treden ze weer op en maken ze albums. In 1994 én met zangeres Doreen Shaeffer nemen ze You’re Wondering Now opnieuw op.

Rechten van liedjes waren in die dagen schimmig, want de compositie wordt op de single van Andy & Joey toegeschreven aan Reuben Anderson. En misschien is hij uiteindelijk de componist. Wie zal het zeggen? Het verklaart alleen niet waarom hij het lied dan pas vier jaar later opgenomen heeft met de toestemming van én met The Skatalites als backing-groep. Of is het een gevalletje van het inpikken van royalties, wat in de vijftiger en zestiger jaren heel veel artiesten overkomen is. Bij de uitvoering van Amy Winehouse en The Specials staat namelijk de naam Clement (Seymour) Dodd als componist; de producer van het plaatje en de oprichter en eigenaar van Studio One; één van de toonaangevende opnamestudio’s.

De opname is duidelijk low-budget gedaan: vrijwel geen opsmuk en met gekraak van de analoge opnameapparatuur, hetgeen tegelijkertijd een rauwe charme heeft. Hoe dan ook. De uitvoering van Andy & Joey wordt gezien als dé beste.

Wim de Craene – Tim

Het lied staat op het album Alles Is Nog Bij Het Oude (1975), maar verscheen nooit als single. De reden? Het werd met zijn bijna zes minuten te lang geacht. Datzelfde jaar kwam Bohemian Rapsody uit en we weten allemaal hoe het die single verging.

De Craene groeide op in de jaren ’60 en tijdens zijn studie raakte hij betoverd door de kleinkunst. De liefde voor het toneel en de muziek deden hem besluiten een andere koers te varen. Via Antwerpen belandde hij uiteindelijk in Amsterdam. Daar gebeurde het echt was hem verzekerd. Eenmaal in Amsterdam zocht hij contact met Ramses Shaffy. Er was blijkbaar iets aan de 18-jarige Vlaming, want deze nam hem onder zijn vleugels en in het cafe van Shaffy liet hij hem rijpen. In 1970 kwam het nummer met de bijzondere titel Recht Naar De Kroegen En De Wijven uit. Het werkte blijkbaar, want in 1973 volgt er een volledig album. Na een aantal roerige jaren komt in 1975 zijn meest succesvolle album uit en werd zijn zoon geboren, die hij Ramses noemde, maar omdat deze naam niet lekker rijmde koos hij voor de naam van de zoon van naaste vrienden, Tim.

In de jaren erna ging het helaas wat minder met De Craene en hij voelt zich ernstig miskend en bitter als hij op 14 september 1990 een zelfgekozen einde aan het leven maakt.

Voor vragen of opmerkingen over Nuggets staat twitter open: #trickydickradio