192 Radio player
192 Radio player

NUGGETS – zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie – vrijdag 5 mrt 22-23 u + dinsdag 9 maart 24-01 u (hh)

Nuggets pakt er een goed boek bij, want alle liedjes zijn gebaseerd op onderwerpen uit de literatuur:

David Bowie – 1984 (1974)
George Orwell – 1984

Bobby Womack – Across 110th Street (1972)
Wally Ferris – Across 110th Street

The Velvet Underground – Venus In Furs (1967)
Leopold von Sacher-Masoch – Das Vermächtnis Kains

Rick Wakeman Ft. Ashely Holt – Journey’s Dawn (1974)
Jules Verne – Journey To The Center Of The Earth

Loggins & Messina – House At Pooh Corner (1972)
A.A. Milne – The House At Pooh Corner

Jefferson Airplane – Crown Of Creation (1968)
John Wyndham – The Chrysalids

Rush – 2112 (1976)
Ayn Rand – Anthem

The Cure – Killing An Arab (1978)
Albert Camus – L’étranger

The Strangeloves – I Want Candy (1965)
Terry Southern & Mason Hoffenberg – Candy

Pearls Before Swine – Rocket Man (1970)
Ray Bradbury – The Rocket Man

Alan Parsons Project – Some Other Time (1977)
Isaac Asimov – I, Robot

Genesis – A Trick Of The Tail (1976)
William Golding – The Inheritors

David Bowie – 1984

Diamond Dogs is het laatste glamrock-album voordat hij via de soul transformeerde in The Thin White Duke. Oorspronkelijk wilde hij een album over Orwell’s 1984 maken, maar de weduwe weigerde hem de rechten. Pas na haar overlijden in 1980 is het boek meermaals in de muziek gebruikt. Een musical over Ziggy was de tweede keuze om uiteindelijk bij een stedelijk apocalyptisch scenario uit te komen met de verhalen van auteur William S. Burroughs in het achterhoofd. Desalniettemin is Ziggy Stardust op de achtergrond aanwezig ondanks de introductie van Halloween Jack.

Diamond Dogs is een geweldig album met als hoogtepunt de Sweet Thing-Candidate (suite). Het album lijkt (en is misschien wel) enig sinds onsamenhangend, omdat de openingstrack van de B-zijde Rock ‘n’ Roll With Me erg ‘Ziggy’ is terwijl de overige liedjes een adaptie op Orwell’s 1984 zijn. In 1984 maakten Eurythmics een volkomen mislukte poging met betrekking tot de filmmuziek voor 1984, niet wetende dat de regisseur geen hoge pet van hen ophad en de opdracht had gegeven instrumentale orkestmuziek te laten schrijven. Eurythmic Stewart noemde hun misbaksel Kraftwerk meets African tribal meets Booker T & the MG’smaar in alle eerlijkheid is dat bijna een belediging voor de genoemde musici.

Rush – 2112

Een donker verhaal over de toekomst. In het jaar 2062 resulteert een Universum brede oorlog in de vereniging van alle planeten onder de heerschappij van de Red Star van de Solar Federation. In 2112 wordt de wereld bestuurd door de Priesters van de Tempels van Syrinx, die de inhoud bepalen van alle leesmaterie: liedjes, afbeeldingen – elk facet van het leven. Een man ontdekt een gitaar en leert andere muziek spelen. Wanneer hij dit aan de priesters van de Tempels presenteert vernietigen ze de gitaar. Hij duikt onder en droomt van een wereld voor de Solar Federation, maar hij wordt radeloos wakker en pleegt hij zelfmoord terwijl een andere planetaire strijd losbarst met een  ambivalent einde.

Schrijver (en drummer) Neil Peart verwijst naar Ayn Rand; een in Rusland geboren Amerikaanse romanschrijver en filosoof schreef de novelle Anthem, waaraan hij de grote lijnen van het complot ontleende.

Voor vragen of opmerkingen over Nuggets staat twitter open: #trickydickradio