192 Radio player
192 Radio player

Nuggets: zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie – vrijdag 8 mei 22-23 u

Een tochtje naar de kelder leverde het volgende op:

John Lennon – Slippin’ And Slidin’ (1975)
Bobby Spencer – I Just Want To Satisfy (1967)
Serge Gainsbourg & Jane Birkin – La Decadanse (1972)
Jackie Trent – Where Are You Now (1965)
Unit Gloria – Daddy Who Are You (1970)
Adam Faith & The Roulettes – It’s Alright (1964)
The Saints – (I’m) Stranded (1976)
Billy & Mickey – Rock And Roll Baby (1958)
Audience – House On The Hill (1971)
Roberta Flack – Compared to What (1969)
Clifford T. Ward – Home Thoughts From Abroad (1973)
Thor’s Hammer – Stay (1967)
Butterscotch – Don’t You Know (She Said Hello) (1970)
Baby Grandmothers – Somebody Keeps Calling My Name (1968)

Unit Gloria – Daddy Who Are You

Ooit opgericht als Gloria halen twee singles de tipparade (Bitter Sweet en Wild Bird). Vervolgens wordt Unit toegevoegd en scoren ze twee grote hits met religieuze getinte liedjes als Our Father en The Last Seven Days. Our Life, The Leader en The Storm worden kleine hitjes en Heartaches And Sorrow wordt door Veronica in jingles gebruikt en speciaal door hen ingezongen (Sound of The Nation).  In 1970 nemen ze deel aan een eenmalig project – Package – en maken samen met The Buffoons, Left Side en Patrica (Paay) een gospellied (Were You There).

Robert Long begon zijn carrière als zanger in (Unit) Gloria en na zijn vertrek in 1971 kwam hij – na 2 Engelstalige hit(je)s – met de klassieker Vroeger Of Later (1974). Ik heb mij altijd afgevraagd wat er in die tussenliggende periode gebeurt moet zijn om van een religieus mens ineens te veranderen in een persoon die fel gekant was tegen alles wat met ‘geloof’ te maken had, getuige Het Leven Was Lijden en Jezus Redt. Op latere albums kwamen daar Homo Sapiens en Perebloesem nog bij, maar ook in zijn shows schuwde hij geen confrontatie. Het enige wat hij erover kwijt wilde was dat hij vond dat juist de kerken de emancipatie van homoseksuelen in de weg stonden, en medeverantwoordelijk waren voor de homohaat.

The Saints – (I’m) Stranded

Bob Geldoff zei ooit dat de belangrijkste bands in de 70’s Ramones, Sex Pistols en The Saints waren. De Pistols en Ramones werden wereldberoemd, maar The Saints – aan de andere kant van de wereld – werden dat niet. The Saints hebben in hun thuisland Australië maar drie Top 50-hits gehad, waarvan Just Like Fire Would de grootste werd. Dit schitterende nummer uit de 80’s werd op waarde geschat door Bruce Springsteen die het op High Hopes (2014) coverde. Buiten Australië hadden ze een kleine hit met This Perfect Day (1977). Stranded was hun debuutsingle. Zanger Chris Bailey verkaste in 1994 naar Zweden om uiteindelijk in Nederland neer te strijken. Tegenwoordig doet hij zijn dagelijkse boodschappen in Haarlem.