192 Radio player
192 Radio player

Nuggets: zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie – vrijdag 8 nov 22-23 u

Playlist

Bubble Puppy – Hot Smoke and Sasafrass (1966)
Eloy – Madhouse (1974)
Tintern Abbey – Vacuum Cleaner (1967)
Cockney Rebel – Death Trip (1973)
Nina Simone – Sinnerman (1965)
Louie & The Lovers – Little Georgie Baker (1970)
George Baker Selection – I Wanna Love You (1970)
Neil Richardson – The Riviera Affair (1960)
CCS – This Is My Life (1972)
Janis Joplin – Little Girl Blue (1969)
10cc – Feel The Benefit (1977)
Pepper & Soul – Have My Love (1969)

Vrijdagavond 8 november (22-23u) vervolgt Tricky Dicky ‘Nuggets’; de zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie.

Nina Simone – Sinnerman

Sinnerman is afgeleid van een Afrikaanse gospel. Nina Simone vertolkt het met een intense emotie, mede door haar eigen religieuze overtuiging en politieke mening. Het lied is geïnspireerd door de reis van Mozes en zijn volgelingen door de woestijn. De tekst is gebaseerd op een preek die haar moeder gaf om mensen te helpen hun zonden op te biechten.

Simone stond bekend om haar slechte humeur en regelmatige woedeaanvallen. Zo schoot ze op een platenbons, die ze ervan beschuldigde haar royalties in te pikken. Met een luchtbuks op een buurjongen, omdat hij haar concentratie verstoorde. Met een pistool in de hand een paar gedragen schoenen naar de winkel terugbrengen en haar geld terugeisen. Een telefoon uit de muur rukken. Jaren later bleek dat ze bipolair was. Ze weigerde belastingen te betalen als protest tegen de Vietnam-oorlog en toen ze hoorde dat ze opgepakt zou worden besloot ze de V.S. te verlaten en heeft onder andere in Nederland en Zwitserland gewoond om uiteindelijk in Frankrijk neer te strijken, waar ze in 2003 overleden is.

Janis Joplin – Little Girl Blue

Geschreven door Rodgers & Hart voor de Broadway-musical Jumbo. Het is ettelijke malen gecovered. Janis Joplin paste de tekst aan en nam het op voor haar solo-debuut album Kosmic Blues (1969), waarop ze psychedelische blues en soul combineerde. Hedendaagse sterren als Florence Welch (Florence + The Machine), P!nk en Stevie Nicks (Fleetwood Mac) zien haar als hun idool. De laatste verzorgde in 1970 (samen met haar toenmalige partner Lindsey Buckingham) het voorprogramma, maar door omstandigheden liep alles uit. Terwijl het duo optreedt ziet Nicks uit de ooghoeken een woeste Joplin in de coulissen staan die op zeer onbeschaafde wijze riep dat ze van haar podium moesten oprotten. Eenmaal voor de microfoon vond er een totale transformatie plaats en binnen een paar minuten had ze het publiek onder hypnose vanwege haar stem, uitstraling en emotionele diepgang. In 2015 was Little Girl Blue tevens de naam voor een documentaire over het leven van Joplin.