192 Radio player
192 Radio player

NUGGETS – zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie – Woodstock – vrij 13 aug 22-23 u + di 17 aug 24-01 u (hh)

Er was eens een episch moment in de geschiedenis van de rock ‘n’ roll. Vier jongemannen hadden een idee: we gaan een muziekfestival organiseren. Slechts één had enige ervaring als medeorganisator van het tweedaagse Miami Pop Festival waar 25.000 toeschouwers op af waren gekomen. Het evenement zou drie dagen duren; 3 Days of Love and Peace (het werden er overigens vier). Nadat Creedence Clearwater Revival als eerste grote act het contract getekend had, kwamen de andere grote namen ook. Er werden 186.000 toegangskaarten in de voorverkoop aan de man gebracht en men verwachtte de grens van 200.000 te halen. Uiteindelijk kwamen meer dan 400.000 mensen naar Woodstock en daarmee staken allerlei problemen de kop: voedselverkoop, sanitaire voorzieningen, E.H.B.O., parkeergelegenheid en slechts één weg naar het festivalveld. Tijdens de regenbuien werd de toegangsweg moeilijk berijdbaar, los van de vele auto’s die langs de weg geparkeerd stonden.

We kennen allemaal de grote namen die opgetreden hebben. Woodstock was de doorbraak voor SantanaJoe Cocker en MountainThe Who zou vaste grond op Amerikaanse bodem krijgen en de status van Jimi Hendrix werd legendarisch. Minstens zo interessant zijn de muzikanten die niet wilden. The Doors annuleerden op het laatste moment, omdat ze dachten dat het een tweederangs herhaling van het Monterrey Pop Festival zou worden. Led ZeppelinFrank Zappa & The Mothers of InventionFreeBlues ImageProcol Harum en The Byrds haakten om verschillende redenen af. The Moody Blues stonden op de posters, maar besloten liever in Parijs op te treden. Joni Mitchell moest afhaken, omdat haar manager liever zag dat ze in The Dick Cavett Show optrad. Maar het meest stupide excuus kwam van Jethro Tull: zanger en fluitist Ian Anderson wist dat het groot zou zijn, maar hij wilde niet omdat hij hippies niet mocht en bezwaren had tegen ongepaste naaktheid.

 • Country Joe & The Fish – Rock And Soul Music-Love (1969)
 • Mountain – For Yasgur’s Farm (1970)
 • Richie Havens – I Can’t Make It Anymore (1968)
 • Joni Mitchell – You Turn Me On, I’m A Radio (1972)
 • Paul Butterfield Blues Band – All In A Day (1969)
 • Santana – Soul Sacrifice (1970)
 • Iron Butterfly – Most Anything You Want (1968)
 • Sly & The Family Stone – Family Again (1976)
 • Sweetwater – What’s Wrong (1968)
 • John Sebastian – Welcome Back (1976)
 • Keef Hartley Band – Too Much Thinking (1969)
 • The Moody Blues – What Am I Doing Here (1968)
 • Arlo Guthrie – Coming Into Los Angeles (1969)
 • Quill – Thumbnail Screwdriver (1970)
 • Joe Cocker – Stick And Stones (1970)

Iron Butterfly – Most AnyThing You Want

De band stond geboekt voor zondag samen met onder andere Joe CockerBlood Sweat & TearsTen Years AfterThe BandCSNY en Jimi Hendrix. In plaats van over de weg te komen, belde hun manager vanaf de luchthaven en eiste een helikopter om de groep op te halen, direct het toneel op te kunnen, betaling direct na afloop en met de helikopter terug naar de luchthaven. De organisatie zat op dat moment tot over hun oren in de problemen en zij stuurden een telegram:

or reasons I can’t go into
ntil you are here
larifying your situation
nowing you are having problems

ou will have to find
ther transportation
nless you plan not to come

Zo dichtbij om van een bekende band een epische band te worden, maar het gedrag en de eisen van de manager maakten het optreden onmogelijk. Iron Butterfly had in 1968 een mega-succes geboekt met In-A-Gadda-Da-Vida, dat alleen al in de V.S. 3 miljoen keer over de toonbank gegaan was; uiteindelijk werden er 30 miljoen van verkocht en het behoort tot de 40 bestverkochte albums ooit. De opvolger, Ball uit 1969, behaalde de gouden status. Overigens zou de band nog geen twee jaar later uit elkaar gaan.

Het was ook mijn eerste gekochte album met zeventien minuten In-A-Gadda-Da-Vida met snijdend gitaarwerk van de destijds pas 17-jarige Braunn, een langgerekte drumsolo en fantastisch orgelwerk van zanger Ingle. De oorspronkelijke titel zou In The Garden of Eden worden, maar zanger Ingle was dermate dronken en stoned dat hij de titel tijdens de opname niet goed meer kon uitspreken. In Nederland werd het het titelnummer een vette single-hit dankzij het betere knip en plakwerk van Adje Bouman, maar alle liedjes op het album zijn geweldig. De elpee opende met Most Anything You Want met een sample van The Doors’ Light My Fire.

 Santana – Soul Sacrifice

Chicago (Transit Authority) werd door hun manager op het laatste moment in Chicago ingepland en hij ‘ruilde’ hen voor Santana. De mannen hadden er goed de pest over in, want ze hadden net hun (uitstekende) debuutalbum uitgebracht.

Soul Sacrifice is ooit begonnen als een jamsessie om te eindigen als een van de iconische uitvoeringen op Woodstock. Santana het ook (als openingsact) op Altamont Free Festival, maar de uitvoering werd onderbroken vanwege het geweld in het publiek. Alles ging daar fout wat er maar fout kon gaan, mede door een gebrekkige organisatie. In plaats van lering te trekken uit Woodstock dachten de organisatoren dat er maar 20.000 mensen op het gratis festival zouden afkomen; het werden er 300.000 waardoor ervan vrijwel alles een tekort was. Behalve alcohol en drugs, want iedereen nam zijn eigen shit mee en de weinige bewakers dealden. Evenals de in bier uitbetaalde Hell’s Angels die op voorspraak en uit eerdere goede ervaring van Grateful Dead en The Rolling Stones de veiligheid zouden bewaken. Achteraf zou blijken dat de oudere Hell’s Angels niet aanwezig waren, maar een jongere groep die zich niet aan de afspraken hield. Er was veel geweld en de angstige sfeer bezorgden velen een ‘bad trip’. Er waren mishandelingen, vechtpartijen en vele diefstallen van auto’s. Tijdens het optreden van The Rolling Stones ging het helemaal verkeerd. Een zwarte jongeman (onder de invloed van drugs) wilde het podium opklimmen en werd hardhandig door de Hell’s Angels verwijderd. Hij kwam terug met een pistool en daarop werd hij neergestoken en in elkaar geslagen. Hij stierf ter plekke. Maar ook drie andere aanwezigen: twee werden in hun slaap overreden en een verdronk in een irrigatiekanaal.

Voor vragen of opmerkingen over Nuggets staat twitter open: @trickydickradio
https://www.radiotrefpunt.nl/forums/topic/53702-tricky-dicky-presenteertnuggets