PLAYBACK 11 februari 1966 – zo 11 februari 20-22 u + vrij 16 februari 23-01 uur

Uitzending op de stream van 192 Radio, zondag 11 februari 2023 20.00 – 22.00 uur + vrijdag 16 februari 2024, 23.00 – 01.00 uur.
Presentatie: Dirk van Dijk en Kees Brinkerink

1e uur

Misschien moeten we het op 11 februari maar eens over de zgn. Sunshine Pop gaan hebben. Wellicht brengt dat de zomer iets dichterbij. Dat zou dan te danken zijn aan de opgewekte muziek die zo kenmerkend is voor dit genre, en de afwezigheid van somber-stemmende orchestraties. De zang is daarbij meerstemmig en uitgelaten, zullen we maar zeggen. De meeste groepen die dit soort muziek maakten opereerden in Californie, met de Beach Boys en da Mamas and Papas als grote inspirators. De Turtles mogen ook niet vergeten worden. Maar naast de grote namen waren er behoorlijk wat kleinere groepjes die soms maar één singletje maakten. The Yellow Balloon, Millennium, the Peppermint Trolley Company, The Peppermint Rainbow (ja, pepermunt was populair!), The Cyrkle, en ga zo maar door. Vandaag hebben we twee van dit soort groepjes, the C-Minors en The Boys Next Door.

 1. Going to a Go Go – Miracles (10)
 2. Up and down – McCoys (98)
 3. 634-5789 – Wilson Picket (81)
 4. Things we say – Deep Six
 5. Ever see a diver – Shirley Ellis (131)
 6. Homeward bound – Simon and Garfunkel (84)
 7. You can’t lose something you never got – Bruce Scott
 8. Batman – Jan and Dean (95)
 9. Crying time – Ray Charles (7)
 10. Woman – Peter and Gordon (83)
 11. Listen people – Herman’s Hermits (64)
 12. Just a little feeling – C-Minors
 13. My world is empty without you – Supremes (6)
 14. Amerikaanse top 10
 15. Lightning strikes – Lou Christie (1)
 16. Time in my heart for you – Dion and the Belmonts
 17. Sweet pea – Tommy Roe
 18. I could see me dancing with you – Boys Next Door

2e uur

Vandaag naast de grote namen zoals altijd weer wat groepen die meer aandacht verdienen, en die dat van ons dan ook krijgen. Eigenlijk geldt dat niet zozeer voor The Northern Lights, hoewel u daar net als ik waarschijnlijk nog nooit van had gehoord. Maar als ik u zeg dat ene B. Ulvaeus lid was van deze groep, dan weet u dat het in ieder geval met hem allemaal goed is afgelopen. (Als u het níet weet, dan is er altijd nog Google…). Nee, ik bedoel vooral The Nashville Teens en Unit 4 + 2. Beide groepen hadden één flinke hit en wisten daarna niet meer hoog te scoren in de hitlijsten. Toevallig of niet, allebei zaten ze op het Decca label, net als bvb. The Zombies, ook zo’n geval: Decca verdiende al genoeg aan The Rolling Stones dus hoefde er geen dure promotiecampagnes voor andere groepen te worden opgezet.

Frans de Graaff

 1. La la la – Gerry and the Pacemakers
 2. Norwegian wood – Jan and Dean
 3. Something I’ve got to tell you – Glenda Collins
 4. Such a cad – Les Baroques (37)
 5. Les Marionettes – Christophe (32)
 6. If you wait for love – Dave Berry (27)
 7. NL top 10
 8. Michelle – Beatles (1)
 9. No time – Northern Lights
 10. Frank van Heerde’s bespiegelingen
 11. Tu n’es plus comme avant – Christophe
 12. 19th Nervous breakdown – Rolling Stones
 13. Don’t make me over – Swinging Blue Jeans (44)
 14. Sha la la la lee – Small Faces (30)
 15. The hard way – Nashville Teens (49)
 16. You’ve come back – P.J.Proby (40)
 17. Engelse top 10
 18. Well how does it feel – Barbara Ruskin
 19. Baby never say goodbye – Unit 4+2

Terugluisteren 4 februari 1966 1e uur:

 

We hebben vorige week al het verschijnsel ‘high school groups’ genoemd, groepjes die gevormd werden op de middelbare school. Talloze voorbeelden bestaan. Zo ook Reparata and the Delrons, afkomstig van een keurige katholieke school in Brooklyn. De samenstelling wisselde nogal vaak (je kunt je de onderlinge ruzies levendig voorstellen…) maar uiteindelijk bleven er drie meisjes over. De leidster vond ‘Delrons’ een beetje saai dus plakte ze de naam van haar favoriete non eraan vast en zo werd het Reparata and the Delrons. Wij kennen de dames alleen van Captain of your Ship maar dat is niet terecht want ze hebben prachtige nummers gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan I Can Hear the Rain. Ook het nummer dat we vandaag draaien, van de hand van Jeff Barry, is van grote kwaliteit, maar doet helaas niets. Ze klinken hier als de Shangri Las, en daar is weinig mis mee, toch?

2e uur

Maar liefst twee nummers over haren vandaag, dat maken we niet vaak mee!
Dan een paar onbekende clubjes zoals A Band of Angels, die binnenkort hun zanger/componist zien vertrekken naar een beroemde band, en the Vips die het zichzelf niet makkelijk maakten door de verschillende spellingen van hun naam.

En voor veel engelstalige zangers die niet veel succes hadden, of hooguit één hit en verder niks, zat er weinig anders op dan het in een andere taal te proberen, liefst Duits. Zo ook Shawn Elliott, wiens Shame and Scandal ook in Duitsland hoge ogen gooide. Overigens heeft hij later als filmster tientallen rollen mogen spelen.