PLAYBACK 7 juli 1966 – zo 7 juli 20-22 u + vrij 12 juli 23-01 uur

Uitzending op de stream van 192 Radio, zondag 7 juli 2024 20.00 – 22.00 uur + vrijdag 12 juli 2024, 23.00 – 01.00 uur.
Presentatie: Dirk van Dijk en Frank van Heerde

1e uur

Vorige week noemde ik Gullivers People en de merkwaardige/foute spelling van hun naam. Een ander notoir voorbeeld is The Mamas and the Papas. Hun eerste singles kwamen op de Amerikaanse markt onder de naam The Mama’s and the Papa’s, een grammaticale onmogelijkheid. Het Verenigd Koninkrijk nam dat braaf over, sterker nog: nadat de Amerikanen tot inkeer waren gekomen met Creeque Alley hield het Engelse label RCA Victor vast aan de apostrophe; pas bij Twelve Thirty werd het juiste meervoud de norm.

The Fortunes hadden na hun eerste twee hits niet veel fortuin meer, ondanks aardige singles. Hun kleine label in de VS kon daar weinig aan veranderen. Maar: er kwam toch gerechtigheid, in 1971, toen ze naar het grote Capitol overstapten: een 15e plaats in de Top 100!

 1. Summer in the city – Lovin’ Spoonful
 2. I want you – Bob Dylan (90)
 3. Trains and boats and planes – Dionne Warwick (78)
 4. High on love – Knickerbockers (95)
 5. Can I trust you – Bachelors (89)
 6. Work song – Herb Alpert and the Tijuana Brass (59)
 7. Angelica – Barry Mann
 8. Hungry – Paul Revere and the Raiders
 9. Petticoat white – Bobby Vinton
 10. I saw her again – Mama’s and Papa’s (53)
 11. Love letters – Elvis Presley (57)
 12. Daddy I’ve tried – McGowan Boys
 13. Sweet talking guy – Chiffons (10)
 14. Amerikaanse top 10
 15. Paperback Writer – Beatles
 16. Gone from my mind – Fortunes (Am. Single)
 17. Dark shadows and empty hallways – Chad Mitchell Trio
 18. You you you – Mel Carter
 19. I’m waiting for the day – Beach Boys

 

2e uur

The Modern Folk Quartet, meestal gewoon M.F.Q. genoemd, was een interessant clubje. De naam kozen ze naar analogie met de Modern Jazz Quartet, ze wilden vooruitstrevende folk brengen, vanaf 1965 werd dat dus folk rock. Chip Douglas en Henry Diltz (later een gerenommeerd fotograaf) waren twee belangrijke leden, en Phil Spector en Jack Nitzsche bemoeiden zich regelmatig met de productie van hun platen. Overigens waren ze nu stiekem uitgebreid tot een Quintet, maar voor de naam M.F.Q. maakte dat niks uit.
Knap dat een Spaanse groep zomaar een engelstalige single mag uitbrengen, die zowel in het VK als in de USA in de Top 5 komt. En dat met een van oorsprong Duitse zanger die nauwelijks Engels sprak…

 1. Sunny afternoon – Kinks
 2. Die gezoem van die bije – Des Lindberg (nr.1 Zd. Afrika)
 3. The man who took the valise…….- She Trinity
 4. I’ll be free – In Crowd (36)
 5. Jimmy Walker – Yvonne de Nijs en Utrechts Studentenkoor
 6. Silent street – Fortunes
 7. NL top 10
 8. Let her go – Little Tony
 9. Unpredictable journey – Gary Benson
 10. Frank van Heerde’s overpeinzing
 11. Night time girl – Modern Folk Quartet
 12. Black is black – Los Bravos (35)
 13. Mama – Dave Berry (37)
 14. I couldn’t live without your love – Petula Clark (34)
 15. Bus stop – Hollies
 16. Engelse top 10
 17. Lovers of the world unite – David and Jonathan
 18. Turning round – Wishful Thinking
 19. Going back – Dusty Springfield

Terugluisteren zondag 30 juni 2024

1e uur

We kennen The Association hier natuurlijk wel van een paar hits, maar in Amerika waren ze veel bekender, en hun geschiedenis is typerend voor de 60s-beleving in vooral California. Twee latere leden hadden elkaar in Hawaï ontmoet en besloten samen muziek te gaan maken, in Los Angeles. En zoals dat ging in die jaren zwierven ze van club naar club, van studio naar studio, en van de ene groep naar de andere. Een tijdje hadden ze een band genaamd The Inner Tubes, waar ook mensen als Cass Elliott en Dave Crosby even deel van uitmaakten. En dan opeens stonden ze met een soort folkrock-big band van 13 man wekenlang als house band in The Troubadour. Maar begin ‘65 wilden ze meer vastigheid dus werd met nog vier anderen The Association opgericht. Alle zes serieuze muzikanten, die ook alle zes zongen.

En zo is het begonnen…

2e uur:

In de hoek Onbekende Groepen vandaag aandacht voor Gullivers People, die niet alleen opvallen door de eigenzinnige spelling van hun naam, maar ook door de aanwezigheid van twee dames in de groep, en van een prima songschrijver, Bret Collins, en door de productie, die bij alle vier singles in handen was van Norman Smith, die wij beter kennen als Hurricane Smith. Helaas werkte dat allemaal niet, maar we hebben er wel vier leuke plaatjes aan overgehouden, laten we het van de zonnige kant zien!
En in dezelfde hoek: een paar weken terug draaiden we iets van The Jeeps, nog véél obscuurder dan Gullivers People. Dat beviel zo goed dat we nog het een en ander van deze club boven water hebben gekregen. Vandaar vandaag:
The Music Goes Round.