192 Radio player
192 Radio player

PLAYBACK

PLAYBACK – zondag 31 mei 20-22 u + vrijdag 5 juni 23-01 u

Playback 31 mei 1970

Presentatie: Dirk van Dijk

1e uur

Merkwaardig was het lot van Laura Nyro. Ze bracht al vanaf haar 19e regelmatig plaatjes uit met vaak uitstekende nummers die ze zelf schreef, maar succes ho maar. Haar enige hitje (nou ja, nr. 92) was een cover van Goffin en King, Up On the Roof. Dat succes kwam wel later, toen allerlei artiesten zoals Three Dog Night, Peter, Paul and Mary maar vooral Fifth Dimension, haar nummers gingen opnemen en zeer regelmatig in de top 10 belandden. Dat lukt met Save the Country niet helemaal, maar Top 30 is ook niet slecht.  Achteraf was een verklaring misschien dat haar stem niet zo aansprak… Vergelijk haar eigen versie van Stoney End met die van Barbra Streisand en je snapt het wel. 

En wat doet een oude Duitse beatgroep in de VS? The Rattles uit Hamburg maken al vanaf 1963 plaatjes, maar waarom deze voormalige b-kant opeens in de Top 100 komt  in Amerika blijft voor mij een raadsel. 

Playlist 1e uur:

 1.         The wonder of you – Elvis Presley (28)
 2.         Save the country – Fifth Dimension (86)
 3.          Make it with you – Bread (126)
 4.         The witch – The Rattles (119)
 5.         Canned ham – Norman Greenbaum (78)
 6.         Song of joy – Miguel Rios
 7.         Teach your children – Crosby Stills Nash and Young
 8.         End of our road – Gladys Knight (74)
 9.         Which way you’re going Billy – The Poppy Family (6)
 10.         Down by the River – Brooklyn Bridge (108)
 11.         Hey mr. Sun – Bobby Sherman (33)
 12.        Long and winding road – The Beatles (9)? Amerikaanse top 10
 13.        California Rock ’n roll – Crowfoot
 14.        Feelings – Barry Mann (97)
 15.        Viva Tirado – El Chicano (27)
 16.        Cottonfields – The Beach Boys

2e uur

The Critters hebben al sinds 1967 geen hit meer gehad maar ze functioneren nog wel, hoewel diverse leden hun militaire dienstplicht gingen vervullen. Ook met andere leden lukt het nog best, getuige dit door de Beach Boys geinspireerde psychedelische nummer.

Tegen het einde van het programma komen we twee onderschatte artiesten tegen. Over Kenny Lynch had ik het eerder al, maar Graham Bonney mag ook wel eens genoemd worden. Eén top 20 hitje in Engeland op zo’n 15 singles in het VK is niet veel. Maar toen dat ene hitje, Supergirl, ook in Duitsland aansloeg heeft hij daat verder zijn heil gezocht, en met succes. Echt ingeburgerd ook: getrouwd matr een Lufthansa-stewardess….

Playlist 2e uur:

 1.        Lola – The Kinks
 2.        My name is love – The Casuals
 3.        Zoveel – Elegasten
 4.        Never marry a railroad Man – Shocking Blue
 5.        If you do believe in love – The Tee Set  (29)
 6.        Real Cool World – Greatest Show on Earth ? NL top 10
 7.        Awake in a dream – The Critters
 8.        I’m gonna be a rich man – The Foundations
 9.        Big yellow taxi – Joni Mitchell (48)
 10.        Down the dustpipe – Status Quo (21)
 11.        Groovin’ with Mr. Bloe – Mr.Bloe
 12.        Up the ladder to the roof – Supremes (6)? Engelse top 10
 13.        Sweet dreams – Yes
 14.        When Evelyn was mine – Graham Bonney
 15.        A better place – Kenny Lynch

Frans de Graaff

Terugluisteruren:

Leden / donateurs van de Stichting Norderney kunnen de uren van Playback van terugluisteren op de leden/donateurspagina.

Playback – uitzending 24 mei 2020 – UUR 1

Met zijn eerste solo-single, She’s a Lady, had John Sebastian een klein hitje, maar of dat met Magical Connection ook gaat lukken? Het lijkt me een te sloom nummer. Dat kan je niet zeggen van Patch of Blue. Ik blijf volhouden dat the Four Seasons nog niet over hun hoogtepunt heen zijn, ook al hebben ze commercieel minder succes.

En wat leuk dat er weer een Britse band is die in Amerika succes heeft. Marmalade (met of zonder The) heeft het zeker verdiend.

Voor een zonnig gevoel kan ik de Canadese band Edward Bear aanbevelen, met een vrolijk nummer waar zelfs steel drums in gebruikt worden!

Playback – uitzending 24 mei 2020 – UUR 2

In uur 2 worden diverse dames geëerd. Ruby zelfs twee keer. Die cover van Melanie is echt alleen voor mensen die weglopen met haar stem, voor anderen zal het een gruwel zijn. Dan maar liever Earth and Fire, één van de betere groepen van de jaren 70. Dan hebben we nog een Marie en een Annabella, en zelfs een Madonna. O ja, en Sam natuurlijk. Of is dat toch een jongen? Cliff Richard neemt afscheid van zijn ‘gang’ die bestond uit Sam, Joe,  Lou en hemzelf; voortaan gaat hij om met Samantha, Joanne en Louise. Beetje raadselachtig. Toch knap, zoals Cliff bijna elk jaar wel een of meer Top 10 hits scoort.