192 Radio player
192 Radio player

PLAYBACK

PLAYBACK – zondag 7 juni 1970 20-22 u + vrijdag 12 juni 23-01 u

Playback 31 mei 1970

Presentatie: Dirk van Dijk

1e uur

U vraagt zich misschien af: waar is de duo-presentatie gebleven? Dat heeft natuurlijk alles te maken met de huidige situatie, de studio is domweg te klein voor de RIVM voorschriften. Alle eer naar onze Dirk die het in zijn eentje moet doe.

Ik heb het vast wel eens eerder gezegd: ik had vroeger helemaal niets met The Carpenters. Ik wist niet eens dat het helemaal geen groep was, maar een duo. Veel van hun repertoire vind ik nog steeds niet bijzonder, maar ik kan nu wel meer genieten van de zang, de arrangementen en zelfs de eigen composities van broer Richard. En als je met een Beatles-cover als tweede single halverwege de Top 100 komt, dan moet je wel iets in je mars hebben. Grappig dat ze de eerste jaren van hun succes vooral covers opnamen en pas later eigen werk. Deze bijvoorbeeld is een ouwetje uit 1963 van Richard Chamberlain, en geschreven door Bacharach/David, zoals je meteen kunt horen. Nu nog bubbling under maar dat duurt niet lang meer.

Ook opmerkelijk is dat Tommy Roe kennelijk ook kan scoren met middle-of-the-road werk als dit, terwijl we toch ander werk van hem gewend zijn.

 1.         Soolaimon – Neil Diamond
 2.         Close to you – The Carpenters  (105)
 3.         Gimme shelter – Merry Clayton (84)
 4.         Pearl – Tommy Roe (82)
 5.         Signed sealed delivered – Stevie Wonder (79)
 6.         Long lonesome road – Shocking Blue (77)
 7.         Ohio – Crosby Stills Nash and Young (76)
 8.         I just can’t help believing – B.J. Thomas
 9.         Love land – Watts 103rd street Rhythm Band(19)
 10.        I want to take you higher – Sly and the Family Stone (44)
 11.        Silver bird – Mark Lindsay (43) ? Amerikaanse top 10
 12.        Come Saturday morning – The Sandpipers (17)
 13.        Love in a two way street – The Moments (8)
 14.        End of our road – Marvin Gaye (50)
 15.        Passport to the future – Jean Jacques Perray (94)
 16.        Tommy – The Assembled Multitude (81)

2e uur

Tja, en het tweede uur, wat kunnen we daarover melden? Bijvoorbeeld dat David McWilliams op het Europese continent veel populairder was dan in Engeland. Of was dat omdat hij Noord-Iers was?
In die jaren kocht ik een Grundig bandrecorder die stereo kon opnemen, en één van de eerste pogingen was het nummer van Dozy Beaky enz. Goed nummer, trouwens.
Veel bekend werk dit uur, denk aan Yellow River en In The Summertime, allebei liedjes die ons voorbereidden op een heerlijke zomer. Maar ja, dat hadden de Dave Clark Five ook al gedaan.

 1.         Here comes summer – The Dave Clark Five
 2.         Wight is wight – Sandie Shaw
 3.         Reason to believe – The Critters
 4.         Zijn testament – D C Lewis
 5.         She was naked – Supersister
 6.         3  o’clock Flamingo Street – David McWilliams
 7.         Kitsch – Barry Ryan ? NL top 10
 8.         Mr President – Dozy Beaky Mick and Tich
 9.         Lady d ‘Arbanville – Cat Stevens
 10.        What have they done to my song Ma – The New Seekers
 11.        In the Summertime – Mungo Jerry (13)
 12.        Something – Shirley Bassey (50)
 13.        Groovin with mr.Bloe – Mr. Bloe ? Engelse top 10
 14.        Yellow River – Christie (1)
 15.        Peace in the end – Fotheringay

Frans de Graaff

Terugluisteruren:

Leden / donateurs van de Stichting Norderney kunnen de uren van Playback van terugluisteren op de leden/donateurspagina.

Playback – uitzending 31 mei 2020 – UUR 1

Merkwaardig was het lot van Laura Nyro. Ze bracht al vanaf haar 19e regelmatig plaatjes uit met vaak uitstekende nummers die ze zelf schreef, maar succes ho maar. Haar enige hitje (nou ja, nr. 92) was een cover van Goffin en King, Up On the Roof. Dat succes kwam wel later, toen allerlei artiesten zoals Three Dog Night, Peter, Paul and Mary maar vooral Fifth Dimension, haar nummers gingen opnemen en zeer regelmatig in de top 10 belandden. Dat lukt met Save the Country niet helemaal, maar Top 30 is ook niet slecht.  Achteraf was een verklaring misschien dat haar stem niet zo aansprak… Vergelijk haar eigen versie van Stoney End met die van Barbra Streisand en je snapt het wel.

En wat doet een oude Duitse beatgroep in de VS? The Rattles uit Hamburg maken al vanaf 1963 plaatjes, maar waarom deze voormalige b-kant opeens in de Top 100 komt in Amerika blijft voor mij een raadsel.

Playback – uitzending 31 mei 2020 – UUR 2

The Critters hebben al sinds 1967 geen hit meer gehad maar ze functioneren nog wel, hoewel diverse leden hun militaire dienstplicht gingen vervullen. Ook met andere leden lukt het nog best, getuige dit door de Beach Boys geïnspireerde psychedelische nummer.

Tegen het einde van het programma komen we twee onderschatte artiesten tegen. Over Kenny Lynch had ik het eerder al, maar Graham Bonney mag ook wel eens genoemd worden. Eén top 20 hitje in Engeland op zo’n 15 singles in het VK is niet veel. Maar toen dat ene hitje, Supergirl, ook in Duitsland aansloeg heeft hij daar verder zijn heil gezocht, en met succes. Echt ingeburgerd ook: getrouwd maar een Lufthansa-stewardess….