NUGGETS – zoektocht naar onbekende goudklompjes uit de pophistorie, vrij 13 januari 22-23 u + ma 16 januari 22-23 u (hh)

Dave Edmunds – Let’s Talk About Us (1977)
Debbie Dean – Why Am I Lovin’ You (1968)
Zoo – Change My World (1971)
Johnny Bristol – Love Me For A Reason (1974)
Het – Kejje Nagaan (1966)
B.A. Robertson – Bang Bang (1979)
Blue Cheer – All Night Long (1969)
Foreigner – Urgent (1981)
Terry Callier – You Were Just Foolin’ Me (1968)
Magna Carta – Lord Of The Ages (1973)
Rory Gallagher – Bullfrog Blues (1972)
Dino & The Diplomats – I Can’t Believe (1961)
Featherbed – Could It Be Magic (1971)
Picadilly Line – Emily Small (The Huge World Thereof) (1967)

Foreigner – Urgent:

21 augustus 1981. Een mooie zomerdag. Op naar Baarlo met drie maten. Niet voor de bezienswaardigheden, maar voor een combi-concert van drie Amerikaanse topbands: 38 Special, Kansas en Foreigner aangevuld met Jango Edwards, deelnemer en oprichter van het International Festival Of Fools in Amsterdam (1975) en een lokale band, Girls Walk By (als festivalopener).

De drie Amerikaanse bands waren allen in hun sterkste opstelling. 38 Special was in Nederland een onbekende rockband, die het jaar daarvoor met hun 3de album waren doorgebroken. Het album Wild-Eyed Southern Boys was net een half jaar eerder uitgekomen en scoorde dubbel platina. Foreigner had al een waslijst aan hits gehad, grossierde in platina albums en was daarom de afsluiter. Het vierde album van Foreigner – genaamd 4 – was net een maand in de schappen. Het was het tot dan toe meest evenwichtige en zou acht keer platina scoren en twee singles die de eerste plek zouden behalen. De eerste was Urgent, die slechts aan de hand van een bedachte riff uit de steigers kwam. In de studio speelden Thomas Dolby (synthesizer) en Junior Walker (sax) mee.

Terry Callier – You Were Just Foolin’ Me:

Terry Callier is geboren in Chicago en was jeugdvrienden met Jerry Butler en Curtis Mayfield. Toen hij 17 jaar was werd hij gevraagd op toernee te gaan met Muddy Waters en Etta James, maar zijn moeder stak daar een stokje voor. I didn’t say anything to her apart from ‘pass the mustard’ for a week or two, but in retrospect she made the right decision. At that age, I would have done everything to excess.

Na zijn opleiding ging Callier weer verder met hetgeen wat zijn hart ingaf; muziek maken en tot 1983 was hij bijna altijd onderweg. In dat jaar kwam zijn 12-jarige dochter bij hem wonen, hing hij zijn gitaar aan de wilgen en ging overdag op de University of Chicago werken en ’s avonds studeerde hij sociologie. Uiteindelijk werd hij daar computer programmeur. In 1988 kreeg hij het verzoek uit Londen om een aantal van zijn oude nummers van de zes elpee’s uit de ‘jaren zeventig’ opnieuw op te nemen. Hij greep deze kans met beide handen aan en ging weer (part-time) optreden. In 1998 won zijn album Timepeace een United Nations Award en kwam zijn werkgever achter zijn dubbelleven. Bij terugkeer kreeg hij te horen dat binnen vier uur zijn bureau leeg moest zijn en besloot hij full-time te musiceren en op te treden; er zouden nog 4 studioalbums en 3 livealbums volgen. Hij zou in 2012 op 67-jarige leeftijd overlijden.

You Were Just Foolin’ Me is in 1968 opgenomen, maar kwam pas op de geweldige verzamelaar Essentials in 1998 uit.